Live

Vânzătorii de pe litoralul bulgăresc se plâng că turiștii străini - mare parte români, polonezi, ucraineni, moldoveni - sunt săraci

Data actualizării: Data publicării:
Comercianții de pe litoralul bulgăresc se plâng că turiștii care în mod normal cheltuiau mulți bani în stațiuni lipsesc sezonul acesta. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

În ciuda dublării numărului de turiști care își petrec vacanța de vară la mare, nu toată lumea care trăiește de pe urma turismului este satisfăcută. Comercianții din stațiunile de pe litoralul bulgăresc sunt nemulțumiți de absența turiștilor bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța, statele nordice și alte țări din Occident, potrivit site-ului segabg.com.

“Situația este foarte proastă, în special pentru magazinul meu – vând încălțăminte făcută special pentru turiștii ruși, însă ei lipsesc. În locul lor au venit români care nu cumpără nimic. Sunt și tineri care nu fac niciun fel de cumpărături, doar merg la restaurante”, s-a plâns un comerciant din Sunny Beach pentru postul public de radio.

“Sunt turiști, însă nu au mulți bani. Vânzările nu merg bine. Nu este clar cum vom plăti costurile chiriilor și cazărilor”, a mai spus un alt vânzător.

Pe lângă români, stațiunea este plină de polonezi, ucraineni și moldoveni. Și, desigur, bulgari. Prezența puternică a turiștilor romi este de asemenea impresionantă – în special cei care lucrează în străinătate și s-au întors în Bulgaria pentru vacanța de vară.

Spre deosebire de anul trecut, hotelurile din cea mai mare stațiune de pe coasta sudică a Mării Negre sunt 100% pline. Însă, hotelierii sunt nemulțumiți de invazia mașinilor. Toată lumea parchează oriunde apucă – în parcuri, pe alei, parcări neamenajate. Sunt locuri libere doar în zona albastră unde se plătește. Este criticată și curățenia din stațiune.

“Sunny Beach are nevoie de parcări tampon și acest sezon a devenit în mod special evident”, a declarat, pentru radioul public, Zlatko Dimitrov, directorul executiv al Sunny Beach AD, societatea care administrează infrastructura. "Acesta este un mare test pentru noi, care va continua și în următorii ani. Se vede cu ochiul liber că infrastructura este sufocată. Hotelurile nu sunt pregătite pentru acest tip de turiști", a spus Dimitrov.

Din cauza măsurilor restrictive de călătorie în contextul pandemiei, accesul pe litoralul bulgăresc al Mării Negre este în principal deschis turiștilor din țările vecine, care sosesc în Bulgaria cu propriul transport. Potrivit hotelierilor, comercianților și concesionarilor de pe plaje, totuși, statul ar fi trebuit să țintească piețele mai bogate cu stimulente și publicitate turistică mai intensă.

Turiștii sunt și ei nemulțumiți: "Este o nebunie. Este mult zgomot, plajele sunt aglomerate, nu sunt umbrele", spun turiștii. "În luna august au fost mereu mulți oameni. Să nu uităm că, datorită respectării distanței, a trebuit să reducem numărul de umbrele și din această cauză a scăzut cu 25-30%", amintește un concesionar de pe plaja din Sunny Beach.

Doar proprietarii de restaurante se bucură acum de un sezon bun. "Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem. Problema este că sezonul a început târziu și nu se știe cât va dura", a spus proprietarul unui bar de cocktailuri.

Peste 2,5 milioane de turiști au ales să își petreacă vacanța în Bulgaria de la începutul sezonului estival, conform datelor oferite de Sistemul Centralizat de Informații Turistice. Cea mai mare parte dintre aceștia sunt cetățeni bulgari - aproape 1.700.000. Turiștii străini de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre sunt aproape 890.000, cei mai mulți fiind din România, Polonia, Cehia, Germania și Ucraina.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România îngheață salariile, Bulgaria le crește. La cât va ajunge salariul minim în țara vecină în 2025

Vântul puternic a determinat închiderea tuturor porturilor de la Marea Neagră

Ce atracții turistice nu vor mai putea fi vizitate în 2025. Câteva destinații celebre din SUA își închid porțile

Pentru construirea ”Autostrăzii Litoralului” au fost depuse 11 oferte. Care va fi amplasamentul acesteia și cât costă

Partenerii noștri