Live

Ursula von der Leyen, despre propunerea lui Boris Johnson privind protocolul nord-irlandez post-Brexit: „Nu vom renegocia”

Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a respins propunerea premierului britanic Boris Johnson de a renegocia dispoziţiile post-Brexit în Irlanda de Nord. Cei doi au avut joi o discuție telefonică, iar Boris Johnson a căutat să obțină sprijin și de la cancelarul german Angela Merkel, scrie BBC.

„UE va continua să fie creativă și flexibilă în cadrul protocolului (nord-irlandez - n.r.). Dar nu vom renegocia. Trebuie să asigurăm împreună stabilitate și predictibilitate în Irlanda de Nord”, a scris Ursula von der Leyen joi pe Twitter.

Premierul britanic Boris Johnson a sunat-o joi pe șefa Comisiei Europene, transmițându-i că protocolul nord-irlandez care reglementează comerţul cu provincia britanică „nu mai este sustenabil” şi a cerut UE „să analizeze cu seriozitate propunerile” formulate de guvernul de la Londra, potrivit unui comunicat transmis de Downing Street 10.

În cursul aceleiași zile, Boris Johnson a sunat-o și pe Angela Merkel, căreia i-a spus că protocolul, în forma sa actuală, nu își mai îndeplinește obiectivele.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul Brexit-ului creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

Miercuri, guvernul britanic a cerut „o schimbare semnificativă a protocolului”. În aşteptarea unei renegocieri, Londra a solicitat un moratoriu care să conţină prelungirea perioadelor de graţie în vigoare asupra anumitor controale, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE, potrivit Agerpres.

Londra cere ca bunurile britanice destinate provinciei, şi nu pieţei europene, să poate accede acolo „aproape” fără controale vamale. Guvernul britanic îşi doreşte de asemenea ca normele sale, şi nu doar cele ale UE, să fie acceptate acolo pentru ca mărfurile să circule fără restricţii.

UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieţei sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice şi a unui control între Irlanda de Nord şi Irlanda, în sud.

Obiectivul protocolului este tocmai evitarea unei astfel de frontiere, care ar putea compromite pacea obţinută în 1998 după trei decenii de tulburări între unionişti, în special protestanţi, şi republicani în majoritate catolici (3.500 de morţi).

În vigoare de la 1 ianuarie, el menţine provincia britanică în piaţa unică şi în uniunea vamală europeană pentru mărfuri, prevăzând controale vamale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord din Marea Britanie, separate de mare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

Uniunea Europeană dă în judecată Marea Britanie pentru limitarea drepturilor cetățenilor UE post-Brexit

Partenerii noștri