Un fenomen meteo rar a provocat anularea a zeci de zboruri de pe aeroporturile de lângă Londra
Un fenomen rar a dus la emiterea mai multor alerte zilele acestea în Marea Britanie. Ceața înghețată a provocat anularea a zeci de zboruri de pe aeroporturile de lângă Londra, iar șoferii au sfătuiți să aibă mare grijă pentru că pericolul de accident e mare. În același timp, a fost emisă și o alertă de poluare pentru că din cauza ceții, emisiile din trafic se dispersează mai greu.
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Vacanță de coșmar pentru sute de români. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate
ANPC a primit zeci de mii de reclamaţii pentru curse anulate sau întârziate
VIDEO. Fenomen spectaculos în SUA: Coloane de lumină pe cer
A opta tranșă de vaccin Pfizer nu a mai ajuns luni dimineață în România
Tot mai multe companii aeriene, nevoite să-și anuleze zborurile
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Podul suspendat peste Dunăre a fost redeschis circulației pe sensul Tulcea - Brăila
Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea băiatului de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală
Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme: Ceața nu este un fenomen neobișnuit în Marea Britanie. De obicei în timpul toamnei, chiar și primăvara, iarna avem ceață în zona respectivă.
Însă acum avem temperaturi foarte scăzute, și din acest motiv se formează acest gen de ceață, care nu e neapărat rar, dar necesită niște condiții.
E o ceață care se formează ca orice tip de ceață. Practic avem încălzirea de la soare, radiația care încălzește suprafața terestră. În condițiile în care în zonă există foarte multă umiditate, în timpul nopții pământul la rândul lui emite această căldură pe care a acumulat-o în timpul zilei, și pentru că în zona respectivă nu am avut nori, această căldură se degajă către straturile superioare, scade temperatura și atunci se formează picăturile foarte fine de apă care reprezintă de fapt ceața.
Acum, acolo având temperaturi negative, ceața aceasta ajunge la temperaturi de minus zero grade, minus un grad. Practic, ar trebui ca picăturile de ceață respective să înghețe, însă ele nu îngheață, apa devine ceea ce noi numim apă suprarăcită. Dar dacă întâlnește o suprafață, de exemplu crengile unui copac, sau firele de iarbă, acestea acționează ca un nucleu de înghețare, iar particulele suprarăcite ajung să înghețe. Se formează o suprafață de gheață albicioasă în zonele respective.
Există o problemă destul de mare cu acest tip de ceață, dacă se depune pe drumuri, șosele, pentru că se depune un strat foarte fin, și el nu este întotdeauna vizibil.
De altfel, în SUA se numește și „black ice”, pentru că nu îți dai seama dacă zona este acoperită sau nu. Și atunci este un pericol suplimentar, în afară de reducerea extremă a vizibilității.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News