Live

Raport: Peste jumătate din Europa, sub avertizare de secetă. România, pe harta dezastrului

Data actualizării: Data publicării:
Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene. Foto: Profimedia Images. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene, publicat azi. Lipsa apei se vede nu numai în calitatea culturilor, ci și în energia tot mai puțină obinută cu ajutorul hidrocentralelor. România se află printre țările serios afectate.

Analiza evoluției și impactului secetei prelungite asupra Uniunii Europene arată că 44% din suprafața Europei (UE + Marea Britanie) este sub avertizare de secetă, iar 9% este sub alertă de secetă - niveluri asociate cu deficit de umiditate în sol, combinat cu afectarea plantelor.

Seceta critică din mare parte a Europei este exacerbată de valurile timpurii de caniculă, care se suprapun peste deficitul de precipitații din sezonul de iarnă-primăvară, care s-au situat la circa o cincime din media anilor 1991-2000 în UE + Marea Britanie.

Studiul poate fi citit integral aici: Studiu seceta Europa

Debitele râurilor sunt și ele afectate în multe țări, iar volumele de apă din lacurile de acumulare au niveluri foarte scăzute.

Toate acestea la un loc ar putea necesita măsuri extraordinare de management al apei și energiei în țările afectate, arată Comisia Europeană într-un comunicat remis luni.

România, printre țările serios afectate

România este printre țările cele mai afectate de lispa precipitațiilor. Sursă: Comisia Europeană

Lipsa precipitațiilor duce la scăderea nivelului de apă din sol, iar plantele sunt direct afectate - în zonele de câmpie din Italia, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, în Portugalia și nordul Spaniei.

De asemenea, Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor avea recolte reduse anul acesta, potrivit datelor Centrului Comun de Cercetare al UE. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația vor fi și ele afectate.

În Italia, în bazinul fluviului Po se înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei. În cinci regiuni ale țării a fost declarată urgență din cauza secetei, iar numeroase localități s-au văzut nevoite să raționalizeze apa. Măsuri similare s-au luat în Franța.

Mai puțină energie de la hidrocentrale

În Spania, volumele de apă din lacurile de acumulare sunt cu 31% mai reduse decât media ultimilor 10 ani.

Hidrocentralele au produs până la începutul lunii iulie mai puțină energie decât media perioadei 2015-2021 în multe țări europene: Italia (- 5.039 GWh, comparat cu media 2015-2021), Franța (- 3.930 GWh), Portugalia (- 2.244 GWh), Norvegia, Spania, România, Muntenegru, Bulgaria.

Prognozele pentru lunile viitoare nu arată o îmbunătățire a situației, din contră. Managementul resurselor de apă este vital pentru a asigura aprovizionarea populației în zonele afectate.

Studiul publicat de Comisia Europeană arată că trebuie făcute eforturi și pentru adaptarea la schimbările climatice, prin găsirea unor soluții sustenabile pentru agricultură.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul elimină facilitățile fiscale din IT, construcţii şi agricultură și scade pragul de impozitare pentru IMM-uri

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Peisaj dezolant în Gorj, unde două râuri secate de luni de zile seamănă astăzi cu niște drumuri pietruite. „Nu e pic de apă”

Partenerii noștri