Live

UE „respinge” statutul de observator al Republicii Turce a Ciprului de Nord într-o organizaţie turcică

Data actualizării: Data publicării:
UE „respinge” statutul de observator al Republicii Turce a Ciprului de Nord într-o organizaţie turcică. Foto: GettyImages

Uniunea Europeană a „respins” sâmbătă declaraţiile Turciei privind aderarea autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN) ca membru observator al Organizaţiei Statelor Turcice (OST), denunţând „orice acţiune vizând facilitarea (...) recunoaşterii internaţionale a entităţii secesioniste cipriote turce”, relatează AFP.

În cadrul unui summit al OST de la Samarkand, în Uzbekistan, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a „mulţumit” membrilor acestei organizaţii pentru că „au acceptat RTCN ca membru observator”.

Celelalte membre ale OST nu au confirmat totuşi această aderare, Uzbekistanul, ţară gazdă a summitului, şi Kazahstanul, punând sub semnul incertitudinii anunţul turc, fără a-l dezminţi totuşi oficial.

„Această decizie, în aşteptarea ratificării membrilor Organizaţiei, este regretabilă şi contrazice faptul că mai mulţi membri ai organizaţiei şi-au exprimat susţinerea fermă faţă de principiul integrităţii teritoriale şi Carta ONU”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat.

„Orice acţiune vizând facilitarea sau ajutarea în orice mod a recunoaşterii internaţionale a acestei entităţi secesioniste cipriote turce dăunează grav eforturilor vizând crearea unui mediu propice reluării convorbirilor sub auspiciile ONU”, a continuat el, reamintind că UE „nu recunoaşte decât Republica Cipru ca subiect de drept internaţional, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă seară, Ministerul turc al Afacerilor Externe „a respins în întregime” declaraţia UE.

„Decizia privind aderarea ca membru observator al RTCN a fost luată în unanimitate la summitul OST”, a afirmat Ankara, acuzând UE de „ipocrizie” şi că este „prizoniera politicilor sterile” ale Greciei şi Ciprului.

Preşedintele turc a afirmat anterior că aderarea RTCN cu titlu de membru observator la OST nu este echivalent cu recunoaşterea.

„Ar fi fals să considerăm aceasta o recunoaştere. O recunoaştere a altor caracteristici este ceva delicat”, le-a declarat Erdogan jurnaliştilor de la bordul avionului prezidenţial care se întorcea de la Samarkand.

Şeful statului turc a adăugat totuşi că are intenţia de a „face eforturi” pentru recunoaşterea internaţională a RTCN.

RTCN şi-a proclamat independenţa unilateral în 1983, la nouă ani după invadarea nordului Ciprului de către armata turcă, drept reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care voiau să alipească insula Greciei.

Această „declaraţie de secesiune” a fost considerată „nulă din punct de vedere juridic” de Consiliul de securitate al ONU trei zile mai târziu.

Ciprul este divizat şi în ziua de azi, Republica Cipru, membră a UE din 2004, neexercitându-şi autoritatea decât asupra părţii de sud a insulei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri