UE intenţionează să direcționeze veniturile din activele ruseşti îngheţate către fondul de armament pentru Ucraina
Uniunea Europeană ar trebui să preia 90% din veniturile din activele ruseşti îngheţate în Europa şi să le transfere într-un fond administrat de UE care finanţează armamentul pentru Ucraina, a propus marţi şeful politicii externe al blocului, Josep Borrell, transmite Reuters.
Borrell le-a spus reporterilor de la Bruxelles că va prezenta o propunere oficială celor 27 de guverne membre ale UE miercuri, înaintea summit-ului liderilor blocului de joi şi vineri.
Conform planului lui Borrell, veniturile din active, cum ar fi plăţile dobânzilor, ar merge către Facilitatea europeană pentru pace, un fond în afara bugetului care oferă ajutor militar ţărilor din afara UE şi a fost folosit în principal pentru Ucraina.
„Dacă facem asta, ei bine, ruşii nu vor fi foarte fericiţi. Suma de bani - trei miliarde de euro pe an - nici măcar nu este extraordinară. Dar nu este de neglijat”, a spus Borrell.
Summitul probabil nu va decide asupra propunerii, ci mai degrabă va purta o discuţie iniţială asupra acesteia, au spus oficialii.
Aproximativ 70% din toate activele ruseşti imobilizate în Occident sunt ţinute în depozitul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care are echivalentul a 190 de miliarde de euro (206,1 miliarde de dolari) din diferite titluri şi numerar ale băncii centrale ruseşti.
Borrell a spus că nu toţi banii care intră în Facilitatea pentru Pace din veniturile confiscate vor fi folosiţi pentru Ucraina, dar se aşteaptă ca cei mai mulţi dintre ei să fie.
El a propus ca restul de 10% din veniturile confiscate să intre în bugetul central al UE - care nu poate fi folosit pentru arme - pentru a spori capacitatea de apărare a industriei ucrainene.
Un înalt oficial al UE a declarat săptămâna trecută că activele ruseşti îngheţate în Uniunea Europeană vor genera probabil între 15 şi 20 de miliarde de euro în profituri după impozitare până în 2027, în funcţie de ratele dobânzilor globale.
Borrell a subliniat că propunerea este de a utiliza profiturile din activele deţinute în Europa, mai degrabă decât activele în sine.
Oficialii europeni au discutat iniţial despre utilizarea veniturilor din activele îngheţate pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei. Dar, în ultimele săptămâni, ei s-au concentrat din ce în ce mai mult pe cum să ajute Ucraina din punct de vedere militar, în timp ce forţele de la Kiev, înfometate de muniţie, se luptă pentru a opri invazia Rusiei, în timp ce un pachet major de ajutor militar al SUA este blocat în Congresul SUA.
„Suntem... într-o situaţie mai îngrozitoare. Deci livrarea de arme este şi mai importantă”, a spus un înalt oficial al UE, vorbind sub condiţia anonimatului.
Dar oficialul a spus că liderii ar avea nevoie de timp pentru a studia propunerea cu atenţie.
„Aveţi nevoie de consiliere juridică, aveţi nevoie de experţi financiari”, a spus oficialul, informând reporterii la summitul din această săptămână.
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen se numără printre liderii care au susţinut ideea de a folosi veniturile pentru ajutorul militar Ucrainei.
Borrell a spus că unii membri ai UE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la problemele legale, iar alţii cu privire la efectul asupra pieţelor financiare.
Dar el a arătat că Banca Centrală Europeană a fost consultată îndeaproape în timp ce personalul UE a elaborat propunerea.
Unele guverne şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Moscova ar putea riposta prin confiscarea activelor companiilor occidentale deţinute în Rusia. Dar Borrell a susţinut că a sosit momentul să se ia o decizie, care va avea nevoie de acordul unanim al membrilor UE pentru a trece.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News