Live

Turiștii sunt văzuți ca „o plagă de lăcuste” în Amsterdam. A fost interzis accesul navelor de croazieră în centrul orașului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Consiliul local din Amsterdam a interzis accesul navelor de croazieră în centrul orașului, în contextul în care capitala olandeză încearcă să limiteze numărul de vizitatori și să reducă poluarea, potrivit BBC.

Politicienii au declarat că aceste nave nu sunt în concordanță cu ambițiile de dezvoltare durabilă ale orașului. 

Aceasta înseamnă că terminalul central pentru vase de croazieră de pe râul IJ, situat în apropierea gării principale din Amsterdam, se va închide. 

Aceasta este cea mai recentă măsură de reducere a turismului de masă în oraș. 

Navele de croazieră au devenit un simbol al problemei. Peste 100 de nave acostează în capitală în fiecare an. 

Consiliul a încercat să curețe orașul, interzicând fumatul de canabis pe străzile din cartierul roșu. 

În martie, orașul a lansat o campanie online prin care îi îndeamnă pe tinerii britanici care se gândesc să organizeze petreceri de burlaci în Amsterdam să nu vină. 

Amsterdam a devenit o victimă a propriei popularități, atrăgând 20 de milioane de vizitatori anual - unii atrași de reputația de oraș petrecăreț. 

„Navele de croazieră în centrul orașului nu se potrivesc cu sarcina Amsterdamului de a reduce numărul de turiști”, a declarat Ilana Rooderkerk, din partea partidului liberal D66, care conduce orașul alături de Partidul Laburist și de ecologiști. 

Rooderkerk a comparat recent turiștii de croazieră cu un fel de „plagă de lăcuste” care coboară deodată asupra orașului. 

Alți oficiali din Amsterdam s-au opus acestui tip de limbaj. Dar primarul Femke Halsema s-a plâns anul trecut că turiștii de pe vasele de croazieră erau lăsați liberi pentru câteva ore, mâncau la lanțuri de localuri internaționale și nu aveau timp să viziteze un muzeu, consumând orașul, dar făcând prea puțin pentru el. 

Celălalt motiv cheie pentru eliminarea navelor de croazieră este scăderea nivelului de poluare a aerului din Amsterdam. Un studiu realizat în 2021 asupra unui mare vas de croazieră a constatat că acesta a produs într-o zi aceleași niveluri de oxizi de azot (NOx) ca 30.000 de camioane. 

Alte locuri de acostare aflate departe de centrul orașului au fost luate în considerare de ceva timp, dar nu s-a luat încă nicio decizie. 

În altă ordine de idei, Amsterdamul a anunțat că intenționează să consolideze cultura de noapte pentru tineri. 

Orașul și-a prezentat obiectivul de a găsi locații pentru cluburi de noapte, cum ar fi tuneluri și garaje dezafectate, pentru a dezvolta talentul „tinerilor creativi care doresc să organizeze ceva noaptea”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liga Naţiunilor: Meciul Olanda – Ungaria, întrerupt pentru evacuarea unui membru de pe banca echipei maghiare

Cum au fost alimentate violențele de pe străzile din Amsterdam. „Încă nu cred că am ajuns la punctul de fierbere”

Măsuri împotriva turismului excesiv la Florența: cutiile pentru chei și difuzoarele ghizilor vor fi interzise în centrul orașului

Un „cocktail toxic” a dus la violențele din Amsterdam. Raportul autorităților despre atacul asupra fanilor echipei Maccabi Tel-Aviv

Partenerii noștri