Live

Transplant inovator în Franța. Aortă folosită pentru a înlocui traheea

Data publicării:

O echipă de chirurgi francezi anunţă un nou tip de transplant pentru pacienţii care trebuie operaţi pe trahee. Noua metodă foloseşte grefe din aortă, cea mai mare arteră din organismul uman şi a fost prezentată amănunţit în jurnalele medicale. Două treimi dintre pacienţii operaţi prin noua metodă respiră acum normal.

Chirurgul francez Emmanuel Martinod şi echipa sa de medici de la Spitalul Avicenne din apropiere de Paris au reuşit să realizeze peste 12 transplanturi de trahee cu ajutorul unor aorte prelevate de la donatori.

Metoda la care profesorul Martinod lucrează de 20 de ani presupune exploatarea la maximum a capcacităţii de regenerare a corpului uman. Înainte de transplantul de trahee, specialistul a folosit metoda descrisă acum şi pentru afecţiuni pulmonare. De fiecare dată, a avut ca voluntari bolnavi aflaţi în stadii avandsate ale bolii.

„Acest tip de grefă vizează două tipuri de pacienţi. Primul grup este cel al pacienţilor care prezintă leziuni foarte avansate ale traheei, care au suferit mai multe intervenţii şi nu mai au altă soluţie. Pentru celălalt grup, intervenţia se realizează pentru a evita afectarea completă a plămânului”, a explicat chirurgul Emmanuel Martinod.

Chirurgul francez a ales aorta pentru aceste transplanturi, pentru că artera respectivă, cea mai mare din organism, are pereţi suficient de groşi şi rezistenţi, încât să suplinească porţiunea de trahee înlăturată. Grefa este ajutată şi de un suport metalic.

„Aceasta prezintă o anumită supleţe. Interesul nostru esenţial este ca acest ţesut să nu producă decât o reacţie minimală imunologică. Grefa este susţinută de un stent. Ceea este important este ca noi să demostrăm în cazul acestor pacienţi că este posibilă o regenerare a cartilajului”, explică dr. Emmanuel Martinod.

Grefele provin de la persoane decedate şi au fost păstrate la minus 80 de grade Celsius. Acest lucru înlătură aproape complet posibilitatea ca organismul pacientului să respingă grefa, susţin medicii. În funcţie de evoluţia pacientului, suportul metalic este înlăturat ulterior, în cel mult un an şi jumătate. Emmanuel Martinod susţine că un efect pozitiv şi foarte important este că porţiunea transplantată produce la rândul ei epiteliu, o peliculă care asigură protecţia şi umiditatea mucoasei.

Până acum, au mai existat transplanturi de trahee bazate pe grefe artificiale, respinse însă de organism, sau pe grefe crescute în laborator, graţie celulelor stem prelevate de la pacienţi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum poate fi descoperit anevrismul de aortă și care este tratamentul

O descoperire legată de tumorile provocate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer

O femeie din SUA a primit primul transplant de trahee umană din istorie. „Când am respirat prima dată, m-am simțit ca în rai”

La ce trebuie să fie atent un pacient ușor simptomatic și când trebuie să sune la 112. Cum îți verifici respirația

Partenerii noștri