Live

Szijjarto, întâlnire cu Lavrov la reuniunea OSCE. Relația cu Rusia se bazează pe interesul naţional, nu acceptăm nicio presiune externă

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Lavrov s-a întâlnit cu Peter Szijjarto în marja reuniunii anuale a OSCE. Foto: Facebook

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, s-a întâlnit joi, la Skopje, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja reuniunii anuale a OSCE, aşa cum a procedat şi ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg. Gestul lor vine în contradicţie cu atitudinea afişată de alţi omologi din UE. Ucraina şi multe alte state occidentale aliate, printre care și România, au boicotat discursul şefului diplomaţiei de la Moscova, delegaţiile ieşind din sală, relatează News.ro.

Guvernul lui Viktor Orban este singurul din UE care nu s-a sfiit să menţină relaţii bune cu Rusia chiar şi după invazia acesteia în Ucraina vecină, iar Peter Szijjarto a făcut deplasări la Moscova în acest timp şi a încheiat acorduri comerciale, în timp ce la reuniunile UE a pus adeseori piedici adoptării de noi sancţiuni la adresa Moscovei, a criticat Ucraina şi a blocat acordarea unor ajutoare financiare pentru Kiev. Budapesta a ajutat umanitar Ucraina, dar a refuzat să o sprijine militar. 

„Politica noastră externă se bazează pe interesul naţional şi nu acceptăm nicio presiune externă. De aceea, în perioada următoare, vom coopera cu Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie în acelaşi mod în care am făcut-o şi până acum”, a reconfirmat, joi, pe Facebook, şeful diplomaţiei de la Budapesta, care publică şi o fotografie în care dă mâna cu Serghei Lavrov.

În urma discuţiilor purtate cu omologul său rus, ministrul Szijjarto a declarat că menţinerea cooperării bilaterale în anumite domenii rămâne un interes naţional şi a dat două exemple de dată recentă:

„Noaptea trecută am finalizat lucrările la peretele de fundaţie de la Paks, ceea ce înseamnă că am construit 2,7 kilometri de perete de fundaţie cu o viteză record, astfel încât rămâne un obiectiv realist ca noile unităţi ale centralei nucleare de la Paks să intre în producţie până la începutul anilor 2030. De asemenea, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze şi petrol, colegul nostru Serghei Lavrov ne-a asigurat că Rusia şi companiile ruseşti vor implementa şi respecta pe deplin contractele încheiate cu noi. Toate livrările sunt în grafic şi vor rămâne aşa”, a arătat Peter Szijjarto, referindu-se la proiectul comun cu Moscova de construire a unei centrale nucleare în sudul Ungariei.

„Serghei Lavrov m-a asigurat că, în pofida măsurii ostile a Bulgariei, Gazprom va livra gaze Ungariei conform contractului şi graficului” - a mai spus Szijjarto, citat de MTI. „Astfel (…) aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este garantată în continuare, în pofida taxelor suplimentare impuse de bulgari asupra gazului care urmează să fie livrat în Ungaria, Serbia şi Macedonia de Nord prin Bulgaria”, a declarat ministrul.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete și sute de drone, în dimineața de Crăciun. Zelenski: Ce poate fi mai inuman?

Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”

Partenerii noștri