Studiu: Varianta Delta dublează riscul de spitalizare. Persoanele nevaccinate sunt principalele afectate
Persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului au un risc dublu de spitalizare pentru COVID-19 comparativ cu varianta Alfa, detectată la sfârșitul anului trecut în Marea Britanie, arată un studiu amplu publicat sâmbătă în revista The Lancet Infectious Diseases.
Cercetători de la Public Health England (PHE) şi de la Universitatea Cabridge au analizat cazurile clinice a 43.338 de persoane detectate pozitiv la COVID-19 în Marea Britanie, în perioada 29 martie - 23 mai 2021. Dintre acestea, 20 % (8.682) erau provocate de varianta Delta, identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020, iar restul de 34.656 corespundeau variantei Alfa, depistată în Marea Britanie în noiembrie 2020, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.
Din totalul celor infectaţi, o persoană din cinci a fost internată cu COVID-19 după 14 zile de la testarea pozitivă la noul coronavirus. Dintre cei infectați cu varianta Alfa au fost internaţi 2,2 % (764 de persoane), în timp ce dintre cei infectaţi cu varianta Delta au fost spitalizaţi 2,3 % (196 persoane).
Cei mai mulți dintre aceștia nu erau vaccinați, arată autorii studiului, care precizează că vaccinarea reduce riscul de forme grave de boală la infectarea cu ambele variante, potrivit BBC.
E recomandată vaccinarea cu ambele doze pentru a reduce riscul de infectare, potrivit studiului.
„Știm deja că vaccinarea oferă o protecție excelentă împotriva variantei Delta și, deoarece această variantă reprezintă peste 99% din cazurile de Covid din Marea Britanie, este vital ca cei care nu au două doze de vaccin să facă acest lucru cât mai curând posibil”, a spus dr. Gavin Dabrera, reprezentant al PHE.
După ce au luat în calcul factorii ce ţin de predispoziţia personală pentru a dezvolta simptome grave de COVID-19, precum vârsta, originea etnică şi vaccinarea, cercetătorii au estimat că riscul de spitalizare creşte de 2,26 ori în cazul variantei Delta.
„Analiza noastră arată că în cazul în care nu se beneficiază de vaccinare, o epidemie provocată de varianta Delta exercită o presiune şi mai mare asupra sistemului de sănătate, decât în cazul variantei Alfa”, a spus Anne Presanis, coautoare a studiului.
Se ştia deja că varianta Delta este cu între 40% şi 60% mai contagioasă decât varianta Alfa, însă nu existau informaţii privind severitatea sa, deşi datele preliminare din Scoţia şi Singapore sugerau o creştere a riscului de spitalizare şi unor forme grave de COVID-19 în cazul infectării cu această variantă.
Pacienţii infectaţi cu varianta Delta erau mai ales tineri, cu vârsta medie de 29 de ani, faţă de cei cu vârsta de 31 de ani, în cazul variantei Alfa.
Ţinând cont de proporţia scăzută a persoanelor vaccinate în eşantionul studiat, „rezultatele acestui studiu arată mai ales riscul de spitalizare a celor care nu sunt vaccinaţi, sau care sunt parţial vaccinaţi", a subliniat Anne Presanis, statistician la Universitatea din Cambridge.
Numeroase studii au demonstrat că vaccinurile au o eficacitate foarte ridicată împotriva formelor grave de COVID-19 asociate variantei Delta, cu condiţia vaccinării cu schema completă. Efectul lor este limitat în cazul unei singure doze.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News