Live

Statul de drept. Liderul PPE cere să se vorbească și despre socialiștii români, slovaci sau maltezi, nu doar despre Viktor Orban

Data publicării:

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat miercuri că o eventuală excludere din PPE a partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban nu va fi uşor de realizat şi a promis că va încerca în continuare să discute cu acesta din urmă. Totodată, Daul a criticat faptul că în chestiunea statului de drept se vorbeşte numai despre Orban, nu şi despre socialiştii din ţări precum Malta, Slovacia sau România, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.



„Despre Viktor Orban vorbim mereu şi vom vorbi astăzi din nou cu el. Nu este uşor. O ştim cu toţii”, a spus Joseph Daul la Salzburg, la sosirea la reuniunea PPE de dinaintea summitului european informal.

El a reacţionat astfel după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă la această întâlnire a popularilor europeni va fi discutată şi eventuala excludere a Fidesz din PPE, după ce Parlamentul European a cerut Comisiei Europene cu o săptămână în urmă să iniţieze procedura articolului 7 din Tratatul UE, pentru că în Ungaria există un risc de încălcare „gravă şi persistentă” a valorilor UE, inclusiv a statului de drept.

„Mereu am spus că presa nu mă poate obliga să-l exclud pe Viktor Orban. Avem democraţie în partidul nostru (PPE), avem stat de drept, libertate şi reguli”, a completat Daul răspunsul dat.

Totuşi, el a apreciat că procesul lansat de Parlamentul European împotriva Ungariei trebuie continuat şi că trebuie să existe consecinţe asupra oricui nu respectă statul de drept. „Dorim să aflăm de la Comisia Europeană că nu s-a respectat statul de drept în Ungaria”, a continuat Daul, făcând referire la o etapă ulterioară a mecanismului prevăzut în articolul 7.

Pe de altă parte, preşedintele PPE a criticat faptul că, în opinia sa, se vorbeşte numai despre Orban, nu şi despre alte ţări, precum Malta, Slovacia sau România, toate guvernate de formaţiuni politice membre ale Partidului Socialiştilor Europeni, ţări unde, consideră Daul, există de asemenea încălcări ale statului de drept.

La sosirea la reuniune, însuşi premierul Orban a vorbit despre posibila excludere a formaţiunii sale din PPE, dar a ţinut să amintească faptul că partidul Fidesz „este cel mai de succes din PPE”.

După votul favorabil dat de Parlamentul European raportului întocmit de eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini, în care sunt criticate diferite aspecte ale vieţii politice ungare, printre care independenţa justiţiei, corupţia, tratamentul aplicat migranţilor, activitatea ONG-urilor sau funcţionarea sistemului constituţional şi electoral, premierul Viktor Orban a asigurat că procedura iniţiată astfel nu va avea nicio finalitate.

Pentru eventuale sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, este necesar un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE.  Între timp, guvernele polonez, ceh şi bulgar şi-au exprimat sprijinul faţă de guvernul ungar.

Citiți și: 

Eurodeputata care l-a învins pe Viktor Orban în PE: Românii care au ieșit în stradă sunt foarte curajoși

De ce poate sta liniștit Viktor Orban în privința „opțiunii nucleare” a UE

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri