Live

Statele UE vor să obțină excepții de la planul Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze. Franța se opune cotei de 15%

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ţările membre ale Uniunii Europene încearcă să relaxeze planurile Executivului comunitar vizând reducerea consumului de gaze naturale, în contextul în care Europa se pregăteşte pentru o iarnă cu livrări incerte din partea principalului său furnizor, Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca statele membre UE să îşi reducă fiecare consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă Executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Bruxelles-ul a îndemnat statele membre să reducă acum consumul de gaze pentru a putea să îşi umple depozitele înainte de venirea iernii şi, de asemenea, a avertizat că o oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti este posibilă. Însă planul Comisiei Europene se confruntă de opoziţia mai multor guverne, unele fiind complet împotriva unei reduceri obligatorii a consumului de gaze iar altele nu sunt dispuse să permită Bruxelles-ului să le controleze câtă energie utilizează.

Diplomaţii statelor membre UE ar urma să discute luni o propunere revizuită. Conform acestei propuneri, consulate de Reuters, va fi păstrată o ţintă voluntară pentru toate statele în ceea ce priveşte reducerea consumului de gaze dar stabileşte ţinte obligatorii diferite.

În documentul consultat de Reuters, care a fost elaborat de Cehia, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, sunt prevăzute o gamă largă de excepţii de la ţinta obligatorie vizând reducerea consumului de gaze.

Ce state ar putea fi exceptate

Astfel, ţările care nu au o legătură cu reţelele de gaze din UE ar urma să fie scutite, o excepţie care s-ar aplica ţărilor insulare precum Irlanda sau Malta, în timp ce ţările cu depozite mari de gaze ar beneficia şi ele de ţinte mai mici privind reducerea consumului.

De asemenea, ţările care exportă gaze spre alte state ar putea să beneficieze şi ele de ţinte mai mici, o situaţie în care ar putea să fie inclusă şi Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru aprovizionare cu gaze naturale şi a fost unul din cei mai vehemenţi critici ai planului Comisiei. În plus, o serie de sectoare vitale precum industria chimică sau cea siderurgică ar putea fi şi ele scutite.

La fel de important, guvernele naţionale şi nu Comisia Europeană ar urma să fie responsabile de procesul care ar face ţinta obligatorie, lucru care ar putea fi făcut numai cu sprijinul majorităţii ţărilor membre.

Potrivit Reuters, diplomaţii statelor UE au avut opinii împărţite cu privire la cea mai nouă propunere a preşedinţiei cehe, unii salutând-o iar alţii fiind îngrijoraţi de numărul mare de excepţii.

Miniştrii Energiei din ţările membre vor încerca să aprobe marţi propunerea, care are nevoie de o majoritate consolidată de cel puţin 15 state UE pentru a deveni lege.

Franța se opune cotei de 15%

Oficiali din ministerul francez al energiei au declarat că ţara lor este împotriva unei ţinte unice de reducere cu 15% a consumului de gaze în Europa.

Înaintea întâlnirii de marţi, de la Bruxelles, a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, reprezentanţii Parisului au susţinut că ţintele pentru fiecare ţară trebuie să ţină cont de capacitatea de export.

Comisia Europeană a propus miercurea trecută reducerea cu 15% a consumului în fiecare stat membru al UE, din august anul acesta până în martie 2023, reaminteşte Reuters. Ţinta ar urma să fie iniţial asumată voluntar, însă ar putea deveni obligatorie în cazul în care Comisia declară o urgenţă.

Propunerea a fost criticată din start de mai multe ţări, în special Grecia, Portugalia şi Spania. Potrivit diplomaţilor, şi alte state membre ale Uniunii - Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Olanda şi Polonia - au rezerve faţă de ideea de a acorda Comisiei autoritatea de a ordona reduceri.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri