Live

Statele UE cer reguli pentru influenceri și un „cod etic” pentru activitatea pe rețelele sociale

Data publicării:
Miniştrii europeni au evidenţiat creşterea numărului "influencerilor" minori. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Miniştrii culturii din statele UE au cerut marţi la o reuniune a Consiliului European măsuri pentru încurajarea unui comportament responsabil în rândul influencerilor activi pe reţelele sociale şi dezvoltarea unor organisme sau mecanisme de reglementare a activităţilor acestora, inclusiv un „cod etic”.

În concluziile reuniunii, miniştrii europeni ai culturii au avertizat asupra impactului "potenţial dăunător" pe care aceste persoane îl pot avea asupra sănătăţii mintale a oamenilor şi asupra democraţiei, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

"Europenii petrec mult timp online, ceea ce înseamnă că persoanele influente care creează conţinut pentru reţelele de socializare au un impact mai mare ca oricând asupra modului în care percepem şi înţelegem lumea", a explicat ministrul belgian al tineretului, Benjamin Dalle, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Prin urmare, miniştrii europeni ai culturii au cerut Comisiei Europene să dezvolte o abordare politică axată pe alfabetizarea mediatică a "influencerilor" şi pe comportamentul responsabil în activitatea pe reţelele de socializare şi pe platformele video, pentru a garanta respectarea normelor ce guvernează internetul.

În acest sens, textul aprobat urmăreşte să conştientizeze în rândul creatorilor de conţinut impactul pe care activitatea lor îl poate avea asupra populaţiei prin răspândirea de informaţii eronate, dezinformare, discursuri de ură şi conţinuturi ilegale sau dăunătoare.

De asemenea, miniştrii europeni au evidenţiat creşterea numărului "influencerilor" minori şi necesitatea ca părinţii sau tutorii acestora să aibă grijă de ei şi să cunoască obligaţiile legale rezultate din folosirea reţelelor de socializare.

În concluziile aceleiaşi reuniuni ministeriale statele blocului comunitar sunt îndemnate să elaboreze un cod etic destinat "influencerilor" şi să asigure că vor participa la elaborarea aspectelor politicii comunitare privind mass-media ce pot avea implicaţii asupra activităţii lor, inclusiv folosirea sporită a inteligenţei artificiale.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Cum vede Zelenski drumul către pace. Mesajul liderului de la Kiev la ultima întrunire a Consiliului European din acest an

Competențele de bază au scăzut dramatic în UE. România, printre țările europene cu cele mai slabe cunoștințe la matematică

Partenerii noștri