Live

Video Sovata, exemplu de succes cu bani europeni. Primar: Noi nu vrem să concurăm cu stațiunile din România, ci cu cele din Occident

Sergiu Voicu Data publicării:
Lacul Ursu din Sovata are caracteristici heliotermale unice. Stațiunea se modernizează cu bani europeni Foto: captură video

La începutul secolului trecut, era de bon ton ca elitele, începând de la București și până la Viena, să aibă o proprietate la Sovata. Stațiunea din județul Mureș și-a căpătat renumele grație lacului său cu apă sărată, unic în Europa. Astăzi, autoritățile locale vor să redea locului strălucirea de altădată, iar pentru asta au recurs la fondurile europene.  

„Perioada de glorie a stațiunii Sovata începe la începutul anilor 1900, când cine era renumit sau avea un pic de valoare - și nu numai bănească, și intelectuală - avea o proprietate în Sovata. Începând de la București până la Viena. Noi zicem că asta a fost perioada interbelică, perioada pe care dorim să o readucem în zilele noastre și vrem să dăm pentru stațiune o valoare atât materială, cât și intelectuală și nu în ultimul rând valoarea esențială a stațiunii, de a trata, de a vindeca, de a ne simți bine”, a declarat pentru Digi24 Fülöp László Zsolt, primarul din Sovata.

Péter Ferenc, actualul președinte al Consiliului Județean Mureș, aflat deja la al doilea mandat, a fost înainte timp de 16 ani primar al orașului Sovata. 

El spune că mai întâi au fost două proiecte mari cu fonduri europene prin care s-a reușit reabilitarea stațiunii. A fost schimbată toată rețeaua de apă și de canalizare, după care au fost reparate drumurile. Tot printr-un proiect european a fost amenajat „Drumul Sării”, s-au creat niște zone de promenadă pentru turiști în preajma Lacului Ursu, au fost instalate și niște panouri prin care se dau explicații despre natură și despre necesitatea păstrării valorilor naturale pe care le are Sovata. Lacul Ursu este unic în lume din punct de vedere al caracteristicilor heliotermale și este punctul forte pentru atragerea turiștilor în Sovata.

În prezent, sunt în derulare lucrările pentru un amfiteatru de 500 de persoane, spune actualul edil, Fülöp László Zsolt.

În total, autoritățile au reușit să beneficieze pentru proiectele lor de 20 de milioane de euro, bani europeni. 

„Cei care vin aici trebuie să simtă că pe banii cheltuiți în localitatea noastră au primit ceva aparte, care nu se găsește altundeva în țară. Noi tot timpul zicem că noi nu vrem să concurăm cu stațiunile din România. Noi trebuie să concurăm cu stațiunile din Occident”, spune primarul din Sovata.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O „eroare” a UNEFS a lăsat fără bani zeci de studenți premiați la un concurs cu fonduri europene

Corina Crețu: „Nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene”

România a încasat 1,9 miliarde de euro din fondurile structurale UE 2021-2027. Rata de absorbție e de 6,11%

Viktor Orban va pierde 1 miliard de euro din fondurile UE până la sfârşitul anului: „Sunt mulţi bani, mai ales pentru Ungaria”

Partenerii noștri