Video Exclusiv Siegfried Mureșan: Sper să începem negocierile cu Republica Moldova cât mai curând, cel mai târziu la începutul anului 2024
Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat la Digi24 că, prin decizia istorică de azi, UE se va implica activ în întărirea, reformarea, modernizarea Republicii Moldova, cu resurse financiare și tehnice, pentru ca moldovenii să simtă traiul european cât mai curând. Eurodeputatul a mai explicat că, în acest punct, Chișinăul nu trebuie să îndeplinească toate cerințele UE pentru aderarea, aceasta fiind o condiție necesară la momentul încheierii negocierilor, însă, potrivit oficialului european, "progresul e clar, direcția de reformare e clară și Republica Moldova îndeplinește tot ceea ce s-a cerut pentru a putea începe negocierile. Sper să începem negocierile cât mai curând, cel mai târziu la începutul anului 2024 să începem negocierile tehnice".
Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
CNAIR va implementa sistemul 2+1 pe „Drumul morții” - DN2
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina
Zelenski, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: Îmi vine să-l omor pe Putin
"UE înțelege în sfârșit că putem trăi în stabilitate și siguranță în interiorul granițelor UE doar dacă suntem înconjurați în vecinătatea noastră imediată de state sigure și stabile. Faptul că Republica Moldova dorește să se modernize, să se întărească și să se apropie de UE este un lucru bun nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, ci și pentru România și toată UE.
Comisia Europeană recomandă azi un lucru istoric - începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova. Asta înseamnă două lucruri - știm că Republica Moldova are perspectivă europeană și că într-o zi va deveni stat membru al UE și al doilea, UE se va implica activ în întărirea, reformarea, modernizarea Republicii Moldova, se va implica cu resurse financiare, tehnice, pentru ca oamenii din Republica Moldova să simtă traiul european cât mai curând.
Este o decizie pe deplin justificată, deoarece în ultimii doi ani de zile de când la Chișinău avem guvernare pro-europeană, președinte pro-european și guvern pro-european, care se sprijină pe o majoritate transparentă, la vedere, în favoarea UE.
De când avem toate aceste lucruri, se fac reforme considerabile, consistente în întărirea statului de drept, întărirea justiției, reformarea instituțiilor sistemului judecătoresc, combaterea corupției și a spălării banilor, se fac reforme care înainte au fost amânate de ani de zile. Republica Moldova are astăzi toată încrederea instituțiilor europene și beneficiile încep să apară pentru oameni", a declarat Siegfried Mureșan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.
În ceea ce privește marja de timp de care Republica Moldova dispune pentru a-și rezolva problemele care trenează, europarlamentarul susține că țara vecină nu trebuie să îndeplinească acum toate condițiile de aderare, ci în momentul în care negocierile vor fi încheiate, negocieri tehnice, care, speră acesta, vor începe cât mai curând, cel mai probabil la începutul anului viitor.
"Comisia Europeană a acordat acum un an Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la UE și a oferit țării o listă de 9 reforme de îndeplinit. O mare parte dintre aceste reforme au fost pe deplin îndeplinite, unele au fost îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare și mai trebuie continuate anumite lucruri. Ideea este că Republica Moldova nu îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la UE, dar nici nu trebuie să le îndeplinească acum, ci atunci când încheiem negocierile. Însă îndeplinește suficiente, progresul e clar, direcția de reformare e clară și îndeplinește tot ceea ce s-a cerut pentru a putea începe negocierile. Sper să începem negocierile cât mai curând, cel mai târziu la începutul anului 2024 să începem negocierile tehnice, pentru ca acest proces să intre și Republica Moldova să înceapă să preia legislație europeană și îmbunătățească standardele", a mai explicat eurodeputatul.
Editor : A.R. | Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News