Live

Șeful Pfizer a refuzat a doua oară să fie audiat în Parlamentul European în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-COVID

Data actualizării: Data publicării:
Directorul companiei Pfizer, Albert Bourla. Foto: Profimedia Images

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a refuzat din nou să se prezinte la o audiere în fața comisiei speciale COVID a Parlamentului European. Este a doua oară când șeful Pfizer refuză audierea, potrivit Politico.

Comisia din Parlamentul European verifică negocierile Pfizer purtate cu Comisia Europeană referitoare la achiziția și furnizarea de vaccinuri anti-Covid.

„De la audierea din octombrie, nu avem alte informații de împărtășit” a transmis Bourla, potrivit unei scrisori consulate de Politico, adăugând că „în urmă cu câteva săptămâni, președintele nostru pentru piețele internaționale, Janine Small, a depus deja mărturie în fața comisiei dumneavoastră”.

Bourla a respins anterior în luna octombrie invitația pentru a depune mărturie în fața comisiei speciale, la care era de așteptat să se confrunte cu întrebări dificile cu privire la modul în care au fost încheiate contracte secrete privind achiziția de vaccinuri. Această decizie a urmat unui raport de audit, care a ridicat noi întrebări cu privire la schimbul de mesaje dintre șeful Pfizer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La audierea din 10 octombrie, președintele companiei pentru piețele internaționale, Janine Small, s-a confruntat cu întrebări repetate din partea comisiei cu privire la absența lui BourlaEa a răspuns, de asemenea, întrebărilor cu privire la negocierea contractului și, inclusiv unei întrebări din partea europarlamentarul olandez Robert Roos (grupul ECR) dacă vaccinul a fost testat pentru capacitatea de a preveni transmiterea înainte de a intra pe piață. 

Pe 14 octombrie, Parchetul European a confirmat că are o investigație în curs de desfășurare cu privire la achizițiile UE de vaccin împotriva COVID-19, dar nu a precizat încă cine este investigat.

Ce aspecte ale acestui proces sunt investigate de EPPO nu a fost comunicat, dar critici anterioare se refereau în special la nerespectarea termenelor de livrare şi la publicarea doar parţială a clauzelor contractuale.

În atenţie a fost mai ales un contract convenit cu BioNTech/Pfizer pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin începând cu primăvara anului 2021, contract estimat la circa 35 de miliarde de euro.

Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi fost esenţiale în încheierea acelui contract, a relatat atunci The New York Times, în timp ce Ombudsmanul european a descris acest contract drept un caz „administrare defectuoasă'”.

În pofida regulilor de transparenţă, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de mesaje text între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, susţinând nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi că nu mai deţine acele mesaje.

Într-un raport publicat în septembrie, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a menţionat că nu a primit nimic din informaţiile cerute asupra negocierilor preliminare.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri