Live

Schimbare pentru toți românii care călătoresc în Marea Britanie în 2025. Este nevoie de ETA

Data actualizării: Data publicării:
Noua autorizație de călătorie pentru Marea Britanie, ETA. Foto: Shutterstock

Românii și toți ceilalți cetățeni europeni vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) pentru a intra în Marea Britanie, începând cu 2 aprilie 2025. Începând cu data de 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA) pentru a putea intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), potrivit unui comunicat al MAE român.

Cetăţeni ai unui număr de 50 de ţări - inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia - prezintă, începând de miercuri, la intrarea în Regatul Unit, o Autorizaţie Electronică de Voiaj (ETA) - obligatorie - în valoare de 12 euro, o măsură care urmează să fie extinsă la europeni în aprilie.

Obținerea ETA va fi necesară înaintea efectuării  călătoriei în UK, indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic (inclusiv aeroportuar).

ETA este o autorizație digitală de călătorie și se poate obține printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă.

Cât va costa ETA

ETA va costa 10 lire sterline pentru toate categoriile de vârstă (inclusiv minori). Taxa se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.

Cetățenii români care se înscriu într-una din categoriile de mai jos nu au nevoie de ETA pentru a intra în UK:

  • deținătorii de statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme;
  • diplomații străini acreditați în UK;
  • cetățenii români care dețin vize de studii, muncă etc. pentru UK.

Pentru mai multe informații despre ETA și depunererea cererii, vizitați - https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation...

Important! ETA nu este o viză de ședere

ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză. Vă recomandăm să verificați acest aspect la următorul link - https://www.gov.uk/check-uk-visa

Cetățenii români pot intra pe teritoriul UK în scop turistic/vizită, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a fi necesară deținerea unei vize, dar vor avea nevoie de ETA începând cu 2 aprilie 2025.

Pentru detalii, accesați: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021).

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii statelor membre UE, respectiv cetățenii români, trebuie să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul UnitUK. Cererile de viză se depun online.

Pentru informații detaliate privind regimul de vize al Marii Britanii, inclusiv cerințele pentru lucrători, vă rugăm să accesați: https://www.gov.uk/apply-to-come-to-the-uk.

De la aceeași dată, intrarea/tranzitul cetățenilor români, nerezidenți în Regatul Unit, este posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar) valabil pe toata perioada șederii pe teritoriul acestui stat. Cu titlu de excepție, până la data de 31 decembrie 2025, pot călători în baza cărții naționale de identitate (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI) persoanele care dețin un drept de ședere în Regat (presettled sau settled), un permis de ședere pentru membri de familie sau un permis pentru lucrătorii frontalieri. Detalii se regăsesc la: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citize...

În cazul în care doriți să studiați în Regatul Unit, este necesar să obțineți în prealabil o viză de studiu; vă rugăm să consultați: https://www.gov.uk/student-visa/apply.

Nu este necesară viza de intrare în scop turistic pentru cetățenii români care călătoresc în teritoriile britanice de peste mări (Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands, Gibraltar). Perioadele de ședere fără viză de turist pot varia. Conform informațiilor disponibile pe pagina web a autorităților Poliției de Frontieră din Gibraltar (http://www.gibraltarborder.gi/visa), intrarea cetățenilor români în Gibraltar este permisă atât în baza pașaportului, cât și în baza cărții de identitate românești, aflate în termen de valabilitate.

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Insulele Virgine Britanice, însă, recent, au fost semnalate cazuri în care autoritățile locale au refuzat intrarea turiștilor români în Insula Tortola, deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist. Până la remedierea situației, se recomandă turiștilor români să aibă în vedere acest risc în cazul deciziei de a se deplasa în Insula Tortola/Insulele Virgine Britanice. 

Numere de urgență la care se poate apela în caz de necesitate

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este asigurată de: Ambasada României la Londra (https://londra.mae.ro/), Consulatul General al României la Londra (https://cglondra.mae.ro/), Consulatul General al României la Manchester (https://manchester.mae.ro/) și Consulatul General al României la Edinburgh  (https://edinburgh.mae.ro/).

Pentru situații de urgență puteți contacta:

Consulatul General al României la Londra - numărul de urgență:  0044 (0) 77 387 16 335;

Consulatul General al României la Manchester - numărul de urgență: 0044 (0) 75 35 604 342;

Consulatul General al României la Edinburgh - numărul de urgență: 0044 (0) 7951 858 445.

Se recomandă tuturor cetățenilor români să-și anunțe prezența în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord prin intermediul platformei www.econsulat.ro, comunicând următoarele date: nume, prenume, data nașterii şi numărul de telefon mobil.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum încearcă Musk să îl înlăture din funcție pe premierul britanic Starmer înaintea alegerilor. Ce arată un raport Financial Times

Ancheta din Marea Britanie confirmă cauza morții lui Liam Payne. Ce a declarat medicul legist care a condus investigațiile

Pornografia deepfake va fi incriminată penal în Marea Britanie. Ce pedepse îi așteaptă pe cei care fac și distribuie astfel de imagini

Un nou scandal în care este implicat Prințul Andrew. De ce este acuzat Ducele de York

Partenerii noștri