Live

Scandalul Kaliningrad. Lituania cere Comisiei Europene să clarifice „cu mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancțiunile

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda Foto: Profimedia Images

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu „mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei. După ce Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, în virtutea acestor sancțiuni, Moscova a trecut la amenințări și a spus că răspunsul său „nu va fi de natură diplomatică”.

Comisia Europeană a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planuri menite să detensioneze această criză, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.

„Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a spus Nauseda într-o declaraţie acordată presei înaintea summitului european de la Bruxelles, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu sunt „o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică „blocada” şi nu restabileşte „imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad. „Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii „nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii „specifice” şi „proporţionale”.

„Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (...) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Acesta a menţionat, pe de altă parte, că executivul comunitar este în curs de actualizare a informaţiilor despre modalităţile de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. „Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lituania i-a sancționat pe premierul georgian și alți 14 politicieni de la Tbilisi. Ce interdicții vor trebui să respecte aceștia

Rusia a produs doar 7 avioane de pasageri de la începutul războiului în Ucraina. Planul era să construiască 108 (presă)

SUA deblochează pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate

Un politician lituanian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. „Transmitea informații despre capacitățile de apărare”

Partenerii noștri