Video Safari printre zimbrii din pădurile Neamțului, locul unde s-a filmat „Frații Jderi”
Într-un circuit de vizitare turistică la care lucrează autoritățile din județul Neamț este inclusă și rezervația de zimbri din Parcul Natural Vânători Neamț, care a dus România pe podiumul mondial, pentru al patrulea an consecutiv. Este vorba despre clasamentul Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial.
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Nou scandal în Coaliție
Prețurile pentru vacanța de 1 Mai și Paște au crescut cu 15%
Accident grav în Neamț: 3 tineri au murit iar alți 4 au fost răniți
Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Parchetul European cere blocarea a 4,5 milioane de euro din afacerea „Stuful” a familiei Stănescu
Câciu: Mulți și-au rupt cămașa că nu se poate modifica PNRR
Țările africane pe care le va vizita Iohannis sunt cunoscute pentru turism. Importuri de 60 de euro din Capul Verde
Proiectul de eliberare a zimbrilor în pădurile din Neamţ a început în anul 2012. Este un proiect unic, ajungându-se ca acum, prin codrii Neamţului să umble libere aproximativ 50 de exemplare ale legendarului mamifer. Este un proiect la care au contribuit și finanțările europene și tot din banii de la Bruxelles a fost construită o pasarelă suspendată, înaltă de 13 m, cu vedere chiar deasupra pădurii, de unde în anotimpurile mai răcoroase vizitatorii pot surprinde prin pădure zimbrii care vin să mănânce.
Cel mai mare mamifer terestru din Europa poate fi văzut și dintr-un safari pe care îl organizează rangerii din zonă. Peisajul merită cu prisosință. În Parcul Vânători Neamț s-a filmat în anii 70 celebrul film „Frații Jderi”, după romanul istoric omonim al lui Mihail Sadoveanu.
„Am avut mai multe proiecte în implementare, unul dintre ele a inclus dezvoltarea infrastructurii, ceea ce implică pasarela, cea pe care suntme noi acum, trasee educaționale, un manual de educație ecologică, reabilitarea grădinii zoologice Dragoș Vodă. Iar un alt program destul de important dezvoltat prin intermediul fondurilor europene este cel de conservare a biodiversității la nivelul parcului, prin care s-au reintrodus zimbrii în mediul lor natural în pădurile nemțene. Primii zimbrii eliberați au fost în 2012, în prezent în libertate sunt peste 50 de zimbri”, explică Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului.
Una dintre cele 5 destinații ecoturistice din România
Așadar, suntem în Ținutul Zimbrului, destinație de ecoturism ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, comunele Agapia, Crăcăoani, Vânători Neamț și orașul Târgu Neamț. Este una dintre puținele oportuntități să vezi pe viu zimbri, în libertate sau în țarcul de aclimatizare, sunt în prezent peste 50 de exemplare cu care te poți întâlni dacă mergi pe traseele turistice din parc sau de la o mănăstire la alta.
„Aici e o pasarelă unde zimbrii vin la hrănitoare, pe timp de vară sunt mai slabe șansele să vină aici, țarcul are 180 de hectare și își găsesc mai ușor hrană”, spune Viorela Chiper.
- Cât timp ar trebui să își ia cineva care vine să viziteze?
- Depinde ce caută, pentru că zona are de oferit atât pe plan cultural, cât și spiritual sau pe partea de natură, viață sălbatică, dar și istorie. În 5 zile ar fi suficient, estimează Viorela Chiper.
- Finanțările europene la ce v-au ajutat?
- Pasarelele au fost construite pentru a observa biodiversitatea și tot prin proiect s-au marcat și dezvoltat trasee educaționale sau de drumeție.
- Planul vostru care e? Cum vreți să promovați zona, care e intenția voastră?
- Vrem să dezvoltăm zona din punct de vede ecoturistic, în așa fel încât nu doar turistul să se bucure când ajunge aici, dar și comunitatea să aibă de câștigat, acest lucru poate fi demonstrat și prin faptul că suntem singura zonă inclusă în top 100 destinații sustenabile la nivel mondial și una din cele 5 destinații ecoturistice certificate la nivel național, arată Viorela Chiper.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News