România, vizată de inițierea unei proceduri de infringement pentru că nu își amenajează spațiul maritim
Comisia Europeană a decis joi să trimită Bucureștiului o scrisoare „de punere în întârziere” - ceea ce reprezintă, practic, primul pas într-o procedură de infringement -, pentru că nu a pus în aplicare o directivă europeană care se referă la amenajarea spațiului maritim.
Comisia Europeană îndeamnă România să asigure punerea corectă în aplicare a Directivei 2014/89/UE de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spaţiului maritim, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Ca urmare, executivul european a decis să trimită Bucureștiului o scrisoare „de punere în întârziere”, prima etapă într-o procedură de infringement.
Procedura de infringement este o procedură de constatare a neîndeplinirii de către un stat membru a obligațiilor care decurg din tratatele UE. Are mai multe etape și poate conduce în final la o condamnare a țării respective la Curtea Europeană de Justiție (CJUE).
Directiva 2014/89/UE stabileşte o abordare comună pentru ca ţările UE să îşi amenajeze zonele maritime. Amenajarea spaţiului maritim urmăreşte să organizeze activităţi umane în zonele marine pentru a îndeplini diverse obiective ecologice, economice şi sociale. Printre acestea se numără dezvoltarea unei economii „albastre” sustenabile, utilizarea sustenabilă a resurselor marine şi conservarea unor ecosisteme marine sănătoase şi a biodiversităţii.
Alături de România, au primit scrisori „de punere în întârziere” în aceeași speță Grecia, Cipru, Croația și Italia.
„Punerea corectă în aplicare a directivei este esenţială pentru atingerea acestor obiective ca parte a Pactului verde european. Directiva impune statelor membre costiere ale UE să elaboreze planuri de amenajare a spaţiului maritim până la 31 martie 2021 şi să prezinte Comisiei şi celorlalte state membre în cauză copii ale planurilor în termen de trei luni de la publicarea acestora”, precizează comunicatul executivului european.
Cele cinci țări, între care și România, nu şi-au stabilit planurile de amenajare a spaţiului maritim, iar Comisia nu a primit nicio indicaţie cu privire la un calendar şi un proces realist care să conducă la adoptarea planurilor de amenajare a spaţiului maritim înainte de sfârşitul anului 2021.
De aceea, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Greciei, Croaţiei, Italiei, Ciprului şi României, acordându-le două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, a doua etapă de procedurii de infringement.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News