România, țara cu cei mai mulți emigranți în Uniunea Europeană
Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene a sărit de trei milioane. Statisticile Comisiei Europene arată că România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar. În timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii, în alte state din estul Europei, tendința s-a inversat. Cei plecați în străinătate se întorc acasă.
Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Numărul românilor care se întorc în țară e mai mare decât al celor care pleacă, pentru prima dată de când am aderat la UE
Tatăl băiatului ucis la Roma, primele declarații
Român dat dispărut după ce a fost abandonat în Germania
Români care muncesc în Germania ajung în situații de sclavie modernă
Peste 50% dintre copiii care au părinți plecați în străinătate nu îi vor revedea în această vară
60 de români s-au încăierat la Milano din cauza unui loc de parcare
Ce trebuie să știe românii din străinătate când vin să ceară viză de SUA în România
Trei milioane 107 mii de români, cu vârsta între 15 și 64 de ani, locuiesc într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene. Numărul e chiar mai mare, dacă includem și statele din spațiul european de liber schimb din care mai fac parte Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.
Pe scurt, românii reprezintă cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării unde s-au născut. Și aici îi numărăm doar pe cei care și-au declarat adresa de reședință în afară, dar în realitate sunt chiar mai mulți.
În ultimul an au emigrat aproape 203 mii de compatrioți. Nicio altă țară nu se apropie de acest record. Dimpotrivă. Polonia, care are cea mai numeroasă comunitate în diaspora după România, cunoaște fenomenul invers. Polonezii se întorc acasă. Peste 50 de mii dintre ei au făcut acest lucru numai anul trecut.
Aceeași tendință și pentru alte țări, Letonia, Lituania și Slovacia pentru a menționa doar câteva dintre ele.
Ce a contribuit la acest record nedorit al României? Numai în ultimele două săptămâni am aflat că suntem la coada clasamentului european în ceea ce privește sistemul de educație, suntem chiar ultimii din Uniune la capitolul investiții în sistemul sanitar și avem cea mai mare rată a mortalității în rândul pacienților care suferă de afecțiuni tratabile. Unde mai pui că cei care au plecat în străinătate au fost jigniți și disprețuiți de numeroși politicieni.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News