Live

România nu a îndeplinit 11 obligații asumate față de Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

România este pusă la colţ de Comisia Europeană. Motivul - neîndeplinirea a nu mai puţin de 11 obligaţii asumate faţă de Bruxelles. Sunt 11 puncte în care Comisia Europeană ameninţă cu procedura de infringement. Cele mai importante eşecuri ale României sunt cele legate de protecţia mediului şi monitorizarea poluării.

Pentru calitatea aerului, Comisia solicită României și Croației să abordeze eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării și solicită României să se asigure că instalațiile industriale funcționează în baza unor autorizații adecvate. Comisia a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, solicitând autorităților să abordeze eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului, așa cum se prevede în legislația UE privind calitatea aerului.

Pentru protecția naturii, Comisia solicită României, Poloniei și Portugaliei să finalizeze rețeaua Natura 2000. Comisia Europeană a decis joi să trimită o scrisoare de punere în întârziere României, Poloniei și Portugaliei pe motiv că aceste țări nu asigură protecția adecvată a habitatelor și speciilor de interes la nivelul UE prin desemnarea de arii naturale protejate.

Comisia mai solicită României să își alinieze legislația în domeniul asigurărilor auto la normele UE. Normele naționale actuale din România impun o obligație de notificare prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor, precum și o serie de limitări a modalităților de calculare a primelor de către asigurători. Comisia a considerat că aceste obligații contravin Directivei Solvabilitate II, astfel cum a fost interpretată de jurisprudența Curții referitoare la principiul libertății tarifelor. Legislația națională în cauză obligă, de asemenea, asigurătorii să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliță valabilă numai pe teritoriul României. În opinia Comisiei, aceste norme contravin Directivei privind asigurarea auto, prin care se cere ca polițele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al UE pe baza unei prime de asigurare unice. În absența unui răspuns satisfăcător din partea autorităților române în termen de două luni, Comisia poate trimite cazul în fața Curții de Justiție a UE.

Pentru domeniul armelor de foc, Comisia îndeamnă insistent 20 de state membre, printre care și România, să transpună noile norme ale UE. Directiva UE revizuită, adoptată de statele membre în mai 2017, înăsprește controalele privind achiziția și deținerea legală de arme de foc. Statele membre au fost obligate să informeze Comisia cu privire la măsurile de transpunere pentru majoritatea dispozițiilor directivei până la 14 septembrie 2018. Comisia adresează acum avize motivate Belgiei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei, Suediei și Regatului Unit pentru notificarea parțială a măsurilor de transpunere relevante, precum și Ciprului, Finlandei, Germaniei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Luxemburgului, Țărilor de Jos, României, Slovaciei, Sloveniei și Spaniei pentru că nu au comunicat Comisiei nicio măsură. Această etapă constituie urmarea scrisorilor de punere în întârziere pe care Comisia le-a trimis statelor membre în noiembrie 2018. Statele membre în cauză au acum la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită în fața Curții de Justiție a UE.

Comisia lansează proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva mai multor state membre, inclusiv României, în ceea ce privește numărul de urgență 112, geoblocarea nejustificată și normele de securitate cibernetică la nivelul UE.

În privința migrației legale, Comisia îndeamnă României să asigure punerea în aplicare corectă a normelor UE privind permisele de ședere pentru resortisanții din țări terțe. Comisia Europeană a decis joi să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru punerea în aplicare incorectă a dispozițiilor privind respingerea cererilor de acordare a permiselor de ședere și obligația de a justifica motivele de refuz în temeiul directivelor UE privind migrația legală.

Comisia mai solicită României să elimine barierele din calea exporturilor de gaze naturale. După evaluarea modificărilor recente ale Legii energiei adoptate de România, Comisia a constatat că este menținută obligația de a vinde gaze naturale cu prioritate pe piața română, ceea ce, în consecință, reprezintă o încălcare a dreptului UE. Comisia consideră că actualul cadru juridic român, prin faptul că impune producătorilor din România obligația de a acorda prioritate vânzărilor de pe piața internă, creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România și, prin urmare, a solicitat eliminarea acestor bariere. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE.

În privința protecției copilului, Comisia solicită României și a altor 6 state membre să pună în aplicare normele UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor. UE dispune de norme stricte care incriminează astfel de abuzuri în Europa, care asigură pedepse severe pentru autorii infracțiunilor, protejează copiii care sunt victime și contribuie la prevenirea săvârșirii acestor infracțiuni. Directiva include, de asemenea, măsuri speciale de combatere a abuzului sexual online asupra copiilor. Aproape toate statele membre au înregistrat întârzieri la punerea în aplicare a noilor măsuri, întrucât directiva este extrem de cuprinzătoare. Comisia este la curent cu existența acestor dificultăți, însă pentru a asigura protecția eficientă a copiilor împotriva abuzului sexual, toate statele membre trebuie să respecte pe deplin dispozițiile directivei. Prin urmare, Comisia a decis să lanseze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 7 state membre pentru transpunerea incorectă a directivei în legislația națională. Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

La capitolul transport rutier, Comisia solicită României și altor 15 state membre să actualizeze conexiunea între registrele lor electronice naționale cu transportatorii rutieri și noua versiune a Registrului european al întreprinderilor de transport rutier.

În pivința gazelor fluorurate cu efect de seră, Comisia îndeamnă insistent România și Italia să notifice măsurile naționale cu privire la sancțiunile aplicabile în cazul încălcărilor.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în iulie, grupate pe domenii de politică, includ 130 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligațiilor, 79 avize motivate și 15 cazuri de trimitere în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 35 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii.

Surse: Digi24, Mediafax

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri