Live

Video Regulamentul pentru noua tehnică de creștere a culturilor în UE a fost respins de România și alte 6 țări

Data publicării:
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, la Consiliul de Miniștri AgriFish. Foto: captură video

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis, luni, că România, Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia au votat împotriva propunerii de regulament înaintate de Comisia Europeană privind noile tehnologii genomice, în cadrul Consiliul de miniștri AgriFish. Barbu a transmis că Guvernul susține introducerea condiționată a NGT1.

„Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.

Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!

România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale:

-Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

-Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor;

-Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!

Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.

Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, arată un mesaj transmis pe Faceboom de Florin Barbu.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a reacționat, vineri, la acuzațiile PNL că oficialul PSD ar fi schimbat poziția României privind aprobarea noilor tehnici genomice (NGT) propuse de Comisia Europeană în creșterea culturilor agricole, din „interese mărunte”. Barbu spune că se află la Consiliul de miniștri AgriFish de la Bruxelles și că statul susține introducerea NGT1 cu o condiție: „protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului”. „Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1”, spune acesta.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Partenerii noștri