Live

Războiul tarifelor este iminent. Macron și Draghi: Europa, în pericol să devină o victimă colaterală a conflictului comercial SUA-China

Data actualizării: Data publicării:
Explozia războiului comercial dintre SUA și China în următoarele luni pare inevitabilă, iar Europa riscă să devină o victimă colaterală. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron și fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, au lansat un avertisment dur pentru Bruxelles, insistând pe nevoia Europei de a se pregăti cât mai repede de un al doilea război comercial împotriva Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump, potrivit Politico.

Într-o conversație în cadrul prestigiosului Collège de France de la Paris, cei doi au îndemnat Uniunea Europeană să reacționeze cât mai prompt ca să nu devină o victimă colaterală a războiului comercial dintre SUA și China, ce pare că va exploda inevitabil în următoarele luni.

Trump a promis că va scădea deficitul Americii prin introducerea de taxe de până la 20% la toate importurile și de 60% pentru cele din China. Este o rețetă care riscă declanșarea unui haos și mai mare decât cel produs de războiul tarifelor împotriva Chinei și UE din primul său mandat de președinte.

„Suntem foarte aproape să intrăm într-o lume a războaielor de tarife”, a spus Macron, avertizând că Europa încă nu știe „cum o va prinde războiul comercial” dintre SUA și China.

Președintele francez a spus că Trump ar putea să încerce „să îi forțeze pe europeni să se despartă mai repede de China” prin aceste amenințări privind impunerea de taxe de import împotriva Europei, dacă va continua să facă comerț cu China.

Macron și Draghi au avertizat că Trump va încerca să îi forțeze pe europeni să se despartă cât mai repede de China prin impunerea de taxe de import. Foto: Profimedia Images

Situația riscă să mărească tensiunile dintre țările UE care au legături comerciale mai apropiate cu China și cele care au relații mai bune cu SUA.

Comentariul lui Macron a venit în completarea avertismentului lansat de Draghi: „Cu un zid al tarifelor... dacă ești prieten, ești înăuntru. Dacă nu ești prieten, rămâi pe dinafară”, iar Trump este cel care va decide ce țări intră pe lista „prietenilor” și care dintre ele rămân pe dinafară.

Fostul prim-ministru italian a explicat că Trump va pune presiune pe Europa să aleagă de partea cui vrea să fie – SUA sau China – și că oricum „vor fi mai multe tarife”.

Unii experți cred că Trump va aplica strategia „dezbină și cucerește”, folosind amenințările cu privire la taxele de import pentru a obține concesii, în timp ce alți specialiști spun că noul președinte american este pregătit pentru o campanie lungă de izolaționism economic prin introducerea de tarife universale pentru protejarea joburilor din America.

Draghi, care a oferit în septembrie o serie de recomandări pentru salvarea economiei europene de la un declin lent, a spus că victoria lui Trump în alegerile din America este un semnal de alarmă și că Europa trebuie acum „să lucreze mai intens decât am fi planificat noi înainte”.

Unii experți cred că Trump va aplica strategia „dezbină și cucerește” folosind amenințările cu privire la taxele de import pentru a obține concesii. Alți specialiști cred că el este pregătit pentru o campanie lungă de izolaționism economic. Foto: Profimedia Images

Victoria lui Trump a provocat îngrijorare în capitalele europene, Bruxellesul fiind nevoit să pregătească o reacție cât mai rapidă și puternică împotriva oricăror viitoare încercări ale Statelor Unite de a impune noi taxe de import.

Administrația Trump va continua să își protejeze interesele chiar dacă riscă să distrugă legăturile comerciale dintre Europa și America, a avertizat Macron, care a propus ca UE să dezvolte o politică comercială mai agresivă, pornind de la exemplul taxelor recent introduse pentru importurile de mașini electrice din China.

„Alegerea lui Trump este un moment de accelerare. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât vom avea mai mult de-a face cu dileme care sunt imposibil de rezolvat”, a avertizat președintele francez.

Atât Macron, cât și Draghi, au criticat actuala doctrină economică a Uniunii Europene, spunând că liderii europeni ar trebui să aibă curajul să investească mai mult în sectoarele strategice și să creeze o adevărată uniune a piețelor de capital pentru a finanța dezvoltarea tehnologiilor disruptive.

Cei doi au spus că Europa ar trebui să ia exemplul Americii și să extindă finanțarea companiilor inovatoare prin intermediul piețelor de capital, în locul împrumuturilor bancare.

„Băncile nu sunt deloc bune la finanțarea inovației”, a spus Draghi, care a criticat de asemenea birocrația UE și reglementările care fac companiile, în special cele din sectorul tehnologiei, să părăsească Europa.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Preşedinta Georgiei critică reacția lentă a Europei și îi cere să susțină „apelul la noi alegeri”: „Georgienii încă așteaptă”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Partenerii noștri