Reacția autorităților, după încă o zi de violențe în Franța. Bilanțul protestelor de sâmbătă
A fost stare de asediu la Paris, unde pentru al patrulea weekend consecutiv s-a desfășurat un protest al aşa-numitelor "veste galbene". Oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți de politicile fiscale ale Guvernului. Autorităţile au scos blindatele de război pe străzi, iar raportul forţe de ordine-protestatari a fost aproape unu la unu: Peste 8.000 de francezi la proteste, 8.000 de politişti şi jandarmi mobilizați în Paris. Chiar şi aşa au avut loc ciocniri violente, aproape 1.000 de manifestaţi au fost deja arestaţi preventiv.
Actualizare 22:00 Ministrul francez de interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul Edouard Philippe au susţinut declaraţii de presă, sâmbătă seară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestaţiilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este sub control şi au precizat că este momentul dialogului.
Pe întreg teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.
1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Cifrele sunt încă provizorii.
La ora locală 19:30, situaţia era sub controlul forțelor de ordine, a spus ministrul de interne.
„Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a declarat premierul Edouard Philippe.
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
Prezență record la vot, în Franța
Franța stă pe un butoi de pulbere înaintea alegerilor de duminică: violențe și amenințări cu moartea. Mii de polițiști sunt în alertă
Atac armat la o nuntă din Franța
Modă și sport la Paris. Vedete și modele au defilat într-o paradă dedicată Jocurilor Olimpice
Un primar a plătit o „vrăjitoare” cu bani publici ca să-i facă legătura cu tatăl mort și să-i ghicească viitorul
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Actualizare 17:30. Polițiștii au arestat până la această oră, numai în Paris, 530 de persoane.
Citiți și:
Cine alimentează furia francezilor? Descoperirile unor investigații de securitate cibernetică
Cine sunt „spărgătorii”? Ce cred românii din Franța despre proteste
Actualizare 16:10. Un prim bilanț indică faptul că 30 de oameni au fost răniți în manifestațiile de astăzi din Paris. Doi dintre aceștia sunt jandarmi.
Actualizare 15:00. Este stare de asediu în centrul Parisului, unde grenadele lacrimogene zboară printre manifestanți. Până acum, autoritățile franceze au reținut 598 de oameni, dintre care au arestat preventiv 475. De asemenea, 36 de stații de metrou sunt închise în capitala Franței la această oră.
Citește și Ambasadorul României la Paris, despre proteste: Este mult mai calm decât săpămâna trecută
Actualizare 14:50 - Tensiunea creşte în mai multe zone ale Parisului, după ce forţele de ordine au reţinut şi chestionat 700 de persoane în întreaga ţară, iar 361 se află în custodie în capitală.
Pe mai multe străzi au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise.
În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării „Vestelor galbene” a fost reţinut.
Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa. Manifestările de sâmbătă poartă numele de „Actul patru”.
Actualizare 13:20 - Peste 500 de oameni au fost reținuți de forțele de ordine.
Actualizare 12:40 - Poliţia din Bruxelles a făcut circa 50 de arestări în legătură cu protestele de sâmbătă ale mişcării „vestelor galbene” în capitala Belgiei, a relatat agenţia de presă Belga, citată de DPA.
Actualizare 12:00 - Peste 480 de manifestanți au fost reținuți de forțele de ordine, dintre care peste 210 de protestatari au fost arestați preventiv.
În urmă cu puţin timp au avut loc ciocniri între protestatari şi jandarmi. Oamenii au tras de garduri, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.
În jurul orei locale 09.00, protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză. Incidente au început încă de la primele ore ale dimineții. Peste 120 de oameni au fost deja reţinuţi. Au fost găsite asupra lor măşti şi obiecte pe care le-ar fi putut folosi pentru vandalizare.
De asemenea, 36 de staţii și gări au fost închise pentru public sâmbătă la Paris.
Didn’t take long! The riot police are already using tear gas against the #GiletsJaunes. It certainly is going to be a long day for the state. pic.twitter.com/2PkuAchRt5
— Jordan ? (@Jordan_SP1) December 8, 2018
Magazinele din zonele pariziene vizate până acum de proteste vor fi închise sâmbătă toată ziua, conform ordinelor primite de la autorități. Mai mult, vitrinele și geamurile au fost baricadate, de teama că demonstraţii vor face din nou dezastru, la fel ca la protestele de săptămânile trecute.
„Săptămâna trecută am avut deschis, dar au fost multe ciocniri și a trebuit să închidem la prânz din cauza protestatarilor. Sau, mai bine zis, a huliganilor. Scutierii erau în față și tot dădeau cu gaze lacrimogene, așa că nu vedeam nimic și ustura. Poliția ne-a spus să închidem. Pe Champs Elysee, totul este închis, nu mai sunt turiști, nu mai e nimeni”, spune Patrick Delmas, proprietarul unui bar.
Pentru prima oară în ultimii 13 ani, jandarmeria din Paris a scos pe străzi blindate speciale de intervenţie. Ministrul de Interne spune că decizia este complet justificată.
„Avem elemente noi, anume au fost apeluri de la huligani pentru neutralizarea vehiculelor noastre, pentru distrugerea lor. De aceea este important să avem asemenea vehicule blindate care nu pot fi oprite. Știm că huliganii vizează atât oamenii noștri, cât și echipamentul”, afirmă Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franței.
Vineri, mii de liceeni au ieșit să demonstreze pe străzile Parisului. Tinerii au mers la miting cu steaguri roșii în mâini, inclusiv unele cu secera și ciocanul pe ele. Mișcarea vestelor galbene a luat naștere ca reacție la majorarea prețului carburanților. Guvernul a renunţat între timp la taxa pe carburanţi, dar valul de nemulțumire s-a propagat şi acum vizează în general politicile executivului şi ale preşedintelui Macron.
MAE avertizează românii care călătoresc în Franţa în legătură cu protestele anunţate pentru sâmbătă, recomandându-se să evite zonele centrale ale Parisului şi atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News