Live

Proiectele de gaze naturale vor putea primi bani europeni pentru tranziția la economia verde. Două regiuni din România sunt vizate

Data publicării:
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

Parlamentul European a votat crearea unui fond pentru finanțarea celor mai afectate regiuni de trecerea către o economie verde. Printre domeniile care vor putea primi finanțarea sunt și cele care implementează proiecte pe gaze naturale iar zonele afectate din România de trecerea la resurse mai puțin poluante, precum județul Gorj și Valea Jiului, vor beneficia de un buget mai mare, arată un comunicat transmis de USR PLUS.

Fondul pentru o tranziție justă a fost mărit de la 7,5 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro, la care se adaugă încă 10 miliarde din Planul UE de relansare Next Generation. României îi vor reveni, potrivit raportului votat de Parlamentul European, aproximativ 3,5 miliarde de euro, mai arată sursa citată.

În categoria de proiecte finanțabile au fost introduse investițiile în infrastructura ecologică, mobilitate, transport, investițiile în proiecte de combatere a sărăciei energetice, în special în locuințe sociale, și de promovare a eficienței energetice.

De asemenea, Fondul va putea finanța și proiecte bazate pe gaze naturale în regiunile dependente de cărbune cu scopul de a asigura tranziția ecologică și reducerea emisiilor la mai puțin de jumătate din valorile actuale.

De asemenea Parlamentul a votat asigurarea unei cofinanțări de 85% a proiectelor eligibile prin Fondul de tranziție justă.

Pe lângă Gorj și Valea Jiului, mai sunt identificate în documentele oficiale alte 4 județe care au nevoie de sprijin și pot beneficia de fonduri: Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziție justă în care să detalieze nevoile de finanțare prin acest fond, mai arată comunicatul.

Delegația USR PLUS din Parlamentul European cere guvernului să elaboreze în cel mai scurt timp aceste planuri teritoriale, în consultare cu autoritățile locale și societatea civilă din zonele afectate și să ofere informații potențialilor beneficiari pentru a pregăti încă de pe acum absorbția eficientă a acestor fonduri.

Redactor: Alexandru Costea

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei

Mai multe țări din Europa cumpără gaze ieftine de la Gazprom, după ce Rusia a întrerupt livrările către Austria

Partenerii noștri