Live

Preşedintele Poloniei îi încredinţează premierului Mateusz Morawiecki sarcina de a forma guvernul, deși nu are majoritate

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Poloniei, Andrzej Duda. Foto: Profimedia

Preşedintele polonez a anunţat luni că îi va da instrucţiuni prim-ministrului în funcţie să formeze un nou guvern după alegerile din octombrie, în care conservatorii la putere au obţinut primul loc fără a obţine însă o majoritate parlamentară, informează AFP.

„Am decis să încredinţez misiunea de a forma un guvern prim-ministrului Mateusz Morawiecki", a declarat preşedintele Andrzej Duda într-un discurs televizat.

Morawiecki i-a mulţumit imediat într-o postare publicată pe Facebook.

Partidul său Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut primul loc la alegerile generale din 15 octombrie, dar nu şi majoritatea, şi are şanse mici să formeze o coaliţie din cauza lipsei de parteneri de încredere.

„Dacă misiunea reprezentantului PiS nu va reuşi, Parlamentul va alege în următoarea fază un candidat la funcţia de prim-ministru şi îl voi numi fără întârziere”, a adăugat preşedintele Duda.

Pe locul doi s-a clasat opoziţia liberală condusă de Donald Tusk, care, dacă se aliază cu două partide mici, a Treia Calea de centru şi Stânga, ar putea aduna 248 de locuri, din cele 460 de mandate, notează AFP, citată de Agerpres.

Donald Tusk, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Consiliului European, l-a acuzat pe preşedintele Duda că „trage de timp”. „Preşedintele a spus că îl va nominaliza pe Morawiecki... Aşa că, aşa cum am spus, vor încerca să mai fure câteva zile", a declarat Tusk la o întâlnire publică la Wroclaw, în sud-vestul ţării. În opinia sa, această numire "nu va schimba nimic", sugerând că va fi chemat să conducă următorul guvern. Dar "fiecare zi pierdută este pierdută pentru ţara noastră, pentru toţi polonezii”, a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Donald Tusk s-a angajat, dacă va ajunge la putere, să restabilească legăturile cu UE şi să deblocheze fondurile europene îngheţate.

UE a blocat accesul Poloniei la fonduri europene în valoare de 35 de miliarde de euro din cauza impasului în care se află reformele judiciare.

Relaţiile Varşoviei cu instituţiile europene s-au prăbuşit de când PiS a ajuns la putere, ca urmare a reculului în materie de democraţie din Polonia pe care îl percepe Bruxelles-ul. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vremuri grele pentru democrațiile liberale. Anul electoral 2024 le-a fragilizat mai mult ca oricând

Polonia îl va aresta pe Netanyahu, dacă vine la comemorarea lagărului de la Auschwitz

Politico: Cum a câştigat Putin alegerile din România

Dictatorul Aleksandr Lukașenko candidează oficial pentru un nou mandat. De când se află liderul de la Minsk la putere

Partenerii noștri