Președintele Bulgariei acuză Guvernul Borisov de înscenări și „violențe disproporţionate” împotriva protestatarilor de la Sofia
Președintele bulgar Rumen Radev a atacat Guvernul Boiko Borisov, pe care îl acuză de înscenări și provocări la recentul protest de la Sofia, precum și de folosirea „disproporţionată” a forţei împotriva manifestanților. Protestul de miercuri în fața parlamentului bulgar, continuat și pe parcursul nopții, s-a soldat cu aproape 200 de răniţi, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Puterea a pus în scenă provocări care au dus la violenţe masive şi disproporţionate ale poliţiei contra manifestanţilor şi jurnaliştilor”, a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev într-un discurs transmis joi de postul public de radio şi televiziune.
GERB, partidul premierului Boiko Borisov, afirmase că violenţele au consolidat dorinţa guvernului de a nu ceda în faţa presiunii străzii.
„În urma excesului de ieri (joi - n.r.), nu vom demisiona, întrucât acest lucru ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze în faţa presiunii” celor care se dedau la distrugeri, a declarat în parlament un reprezentant al GERB, Toma Bikov.
El l-a acuzat pe Vasil Boikov, un prosper om de afaceri din sectorul jocurilor de noroc, că i-a plătit pe manifestanţi.
Potrivit poliţiei, 126 de persoane, dintre care 62 sunt cunoscute de poliţie, au fost rănite de petarde şi bombe artizanale, iar forţele de ordine au recurs, în mod inedit, la aerosoli cu gaz de piper în scopul dispersării demonstranţilor.
Unii manifestanţi au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf ce lucrează pentru AFP, care a fost el însuşi rănit.
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, le-a cerut autorităţilor bulgare să „ancheteze toate atacurile contra jurnaliştilor raportate” şi să „sancţioneze agenţii de poliţie responsabili pentru un astfel de comportament inacceptabil”.
„De asemenea, trebuie date urgent instrucţiuni clare poliţiei pentru a respecta libertatea presei”, a subliniat Mijatovic.
La rândul său, organizaţia neguvernamentală Comitetul Helsinki a cerut Parchetului bulgar să ancheteze faptele comise de poliţişti ce au fost raportate de manifestanţi, precum lovirea acestora cu pumnul şi picioarele, şi „arestările arbitrare”.
Și Comisia Europeană a luat poziție după violențele de la Sofia, declarând că orice utilizare a forţei de către autorităţi împotriva protestatarilor trebuie să fie proporţională, iar ţările democratice trebuie să asigure dreptul la proteste paşnice.
Şeful poliţiei din Sofia, Ghiorghi Hagiev, a explicat că „anumiţi protestatari, printre care suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal poliţia şi au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale, pietre şi bucăţi de pavaj”.
După dispersarea manifestanţilor, poliţia a dezafectat corturile care blocau de aproape o lună trei intersecţii importante din Sofia.
Apropiat al opoziţiei socialiste, preşedintele Rumen Radev a făcut un apel la manifestanţi pentru a nu ceda. „Protestele sunt singura acţiune posibilă şi justificată contra încălcării democraţiei bulgare. O demisie imediată şi necondiţionată a guvernului este singura ieşire posibilă din criză”, a subliniat şeful statului bulgar.
Protestele din Bulgaria au început în 9 iulie, principalele revendicări fiind demisia guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev şi organizarea de alegeri anticipate. Scrutinul parlamentar la termen este prevăzut pentru martie 2021.
Citește și: Cum a reușit un bizar complot pe o plajă să provoace aproape demisia premierului Borisov în Bulgaria. ANALIZĂ
Editor: B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News