Premierul Slovaciei, dispus să demisioneze după scandalul asasinării jurnalistului Jan Kuciak
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunţat miercuri că este gata să demisioneze, în contextul protestelor publice care au urmat asasinării ziaristului Jan Kuciak, specializat în anchete privind corupţia din această țară.
Premierul Slovaciei, aflat în plin scandal legat de uciderea unui jurnalist de investigaţie, se oferă să demisioneze, aşa cum îi ceruse deja opinia publică. Numai că pune unele condiţii. El i-a transmis preşedintelui ţării că va renunţa la funcţie dacă acesta acceptă ca viitorul premier să provină tot din rândurile actualului partid de guvernare. O decizie ar putea fi luată în cursul zilei de joi.
Anunţul lui Robert Fico vine la patru săptămâni de la asasinarea unui jurnalist de investigaţii. Jan Kuciak a fost găsit mort în propria locuinţă. El lucra la o anchetă despre legăturile mafiei italiene cu partidul aflat la putere. Bănuit că ar fi vizat de eventualele dezvăluiri, premierul Slovaciei a făcut un gest neaşteptat. A oferit, în urmă cu două săptămâni, o recompensă de un milion de dolari pentru prinderea ucigaşului. Banii au fost arătaţi lumii întregi: erau aşezaţi în teancuri, pe o masă, alături de oficialul care făcea acest anunţ.
„Astăzi, mi-am oferit demisia preşedintelui republicii, Andrej Kiska. Dacă preşedintele acceptă, sunt gata să demisionez mâine”, a declarat, miercuri, Robert Fico.
Luni, același gest a fost făcut și de ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak.
„Demisionez din postul de ministru de Interne şi din postul de vicepremier. Cred că prin acest gest voi contribui la stabilizarea situaţiei în Slovacia”, a declarat Robert Kalinak.
Jurnalistul Jan Kuciak a fost găsit mort alături de logodnica sa, pe 25 februarie, în apartamentul său din Bratislava. Decesul său a venit în urma publicării unui articol în care făcea legătura dintre politicienii de top din țara sa și mafia italiană 'Ndrangheta.
La finalul săptămânii trecute, zeci de mii de persoane au manifestat în toată Slovacia, în semn de protest faţă de corupţie şi au cerut demisiile premierului Robert Fico şi ministrului său de Interne.
La Bratislava s-au adunat 40.000 de persoane, potrivit cotidianului SME - cea mai mare adunare populară din această ţară de la Revoluţia de Catifea, care a pecetluit căderea comunismului în Cehoslovacia, în 1989.
Criza a tensionat relaţiile între Robert Fico şi preşedintele Republicii Andrej Kiska, după ce acesta din urmă a îndemnat, pe 4 martie, la o remaniere a Guvernului sau la alegeri anticipate.
Premierul i-a reproşat atunci şefului statului o întâlnire privată, în septembrie, cu milionarul american George Soros şi a afirmat că discursul lui Kiska „nu a fost scris în Slovacia”.
Şeful Guvernului a fost acuzat după aceea, la rândul său, de propriul ministru al Justiţiei - o reprezentantă din cadrul Most-Hid - că „face apel la cele mai joase instincte ale oamenilor prin teorii ale complotului”.
Kiska a discutat luni dimineaţa cu liderii Most-Hid şi ai Partidului Naţional Slovac (dreapta naţionalistă), al treilea membru al coaliţiei eteroclite aflate la putere după alegerile legislative din 2016.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News