Live

Premierul Poloniei atacă Franța și Germania: „Avem de a face cu o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei puternici”

Data publicării:
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Foto: Profimedia Images

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat „oligarhia de facto” impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania și a cerut „revenirea la principiile” UE, în care deciziile se iau prin unanimitate, într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi în Le Monde.

Conflictul în Ucraina a „arătat adevărul despre Europa”, care a „refuzat să asculte vocea adevărului” venită din Polonia asupra ambiţiilor „imperialiste” ale lui Vladimir Putin, o „ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE”, a apreciat Morawiecki în editorialul său, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„În cadrul său, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă”, consideră şeful executivului polonez.

„Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici”, afirmă prim-ministrul polonez.

Uniunii Europene „îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre”, a insistat Morawiecki. „Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi”.

Or, „abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici”, a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană „nu a fost la înălţime” „în faţa războiului” în Ucraina.

Premierul polonez a invitat la o „revenire la principiile care organizează comunitatea europeană”.

„Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale”, a spus el.

Polonia, la fel ca ţările baltice, figurează printre susţinătorii cei mai necondiţionaţi ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii uneori mai timorate sunt criticate de Kiev, notează AFP.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri