Live

PORTRET. De la prima femeie cancelar la liderul lumii libere

Data actualizării: Data publicării:
BERLIN - APRIL 23: German Chancellor Angela Merkel speaks under a portrait of former German Chancellor Helmut Kohl during Girls' Day at the Chancellery on April 23, 2008 in Berlin, Germany. The event is meant to encourage young women to pursue careers in all parts of the German economy, especially in sciences, information technology and engineering. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Prudentă, pragmatică, puternică. Aşa este descrisă Angela Merkel de cele mai multe publicaţii ale lumii. Fiică de pastor, născută în Germania de Est, a studiat fizica la Leipzig, şi-a luat doctoratul în domeniu şi a lucrat în cercetare. Ea anunțat, astăzi, că acesta este ultimul ei mandat de cancelar. 

A făcut pasul către politică în 1990, într-un moment al schimbărilor internaţionale. A candidat la primele alegeri de după reunificare şi a devenit membru al Bundestagului. Un mandat pe care îl păstrează deja de mai bine de un sfert de veac. Tot după alegerile din 1990 a devenit ministru pentru Femei şi Tineret în cabinetul cancelarului Helmut Kohl, omul care avea să îi influenţeze decisiv cariera politică şi care o numea „fata mea”. În noiembrie 2005, Angela Merkel ajunge cancelar federal şi devine prima femeie care a ocupat această funcţie în istoria Germaniei. A fost realeasă în 2009, în 2013 şi, din nou, anul trecut.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Scopul meu în politică este să lucrez pentru a ţine ţara unită, să mă asigur că vorbim unul cu altul. Nimeni nu are monopol asupra adevărului. Dar vrem să ne certăm unul cu altul ca democraţi. Asta înseamnă să discutăm, nu să ne urâm, nu să îi înjosim pe alţii sau să îi îndepărtăm.

Cel de-al treilea mandat s-a dovedit unul extrem de dificil. A fost nevoită să facă faţă crizei de securitate generată de conflictul din Ucraina, Rusiei, tot mai agresive şi scandalului testelor trucate de constructorul german Volkswagen. Tot în această perioadă a apărut Brexitul, iar Donald Trump a fost ales la Casa Albă. În opinia analiştilor, actualul cancelar german a trecut cu bine toate aceste examene, ba chiar a reuşit să consolideze poziţia Germaniei. Acum, face din proiectul european - o ambiţie personală.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Vremurile în care ne puteam baza în totalitate pe alţii s-au dus. Asta am văzut în ultimele zile. Prin urmare, nu pot decât să spun: noi, europenii, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini.

De departe cea mai gravă criză a fost cea a refugiaţilor. Sute de mii de oameni au bătut la porţile Europei în vara lui 2015, alungaţi din propriile ţări de război şi foamete. Mulţi au plătit cu viaţa pentru visul de a ajunge în Occident. Printre ei, şi copii. În faţa acestor tragedii, Angela Merkel riscă totul: susţinerea partidului şi a aliaţilor europeni, anunţând că ţara sa e gata să întindă o mână de ajutor.

Mulţimea copleşitoare zdruncină din temelii întreg sistemul Uniuniunii Europene, iar unele state nu ezită să o acuze că e vinovată pentru această situaţie. Acasă, Angela Merkel pierde din popularitate şi mulţi germani încep să îi reproşeze riscurile de securitate la care expune ţara. Rămâne de neclintit.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Trebuie să vă spun sincer, dacă trebuie să ne cerem iertare că le-am întins o mână celor aflaţi în nevoie, atunci aceasta nu este ţara mea.

Atitudinea ei i-a convins în cele din urmă pe nemţi. În afara ţării, sprijinul acordat refugiaţilor o transformă treptat din doamna de fier a Europei, în „mama Merkel” şi mai multe personalităţi, printre care şi mulţi actori celebri, o asigură de sprijinul lor.

Richard Gere: Este o persoană impresionantă. Este foarte inteligentă, foarte înţeleaptă şi calculată. Are o strălucire în ochi şi o energie delicată în jurul ei. Nu este doamna de fier. Este cât se poate de umană. Am fost incredibil de impresionat de ea.

În viaţa de zi cu zi, Angela Merkel este un om discret. Dacă nu ar fi fost politician, i-ar fi plăcut să fie astronaut. Mâncarea ei preferată sunt spaghetele. Nu ii place să fie fotografiată. Locuieşte într-un apartament obişnuit din Berlin şi are o casă la ţară und îngrijeşte singură grădina.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Merkel se declară „profund îngrijorată” de implicarea miliardarului Elon Musk în administrația lui Trump. Care este motivul

Bosch anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice

Partenerii noștri