Polonia legalizează respingerea migranţilor ilegali la graniţele sale: cererile de azil vor rămâne „fără examinare”
Parlamentul polonez a aprobat joi un amendament la legea naţională privind cetăţenii străini, care legalizează practica controversată a respingerii la frontieră şi permite ignorarea unei cereri de azil formulate după trecerea ilegală a frontierei.
Parlamentul a dat, de asemenea, undă verde proiectului guvernului de a construi un zid pentru a-i împiedica pe migranţi să treacă graniţa, un proiect estimat la 353 de milioane de euro.
Potrivit noului amendament, un cetăţean străin arestat la frontiera UE imediat după ce a trecut ilegal va fi obligat să părăsească teritoriul polonez şi i se va interzice temporar intrarea în Polonia şi în spaţiul Schengen pentru o perioadă de „şase luni până la trei ani”, scrie Agerpres, preluând AFP.
Autorităţile poloneze şi-au rezervat dreptul „de a lăsa fără examinare” o cerere de protecţie internaţională depusă de un cetăţean străin arestat „imediat după trecerea ilegală a frontierei (...) dacă acesta nu a sosit direct dintr-un teritoriu în care viaţa şi libertatea îi sunt ameninţate”.
Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, încearcă în ultimele luni să treacă frontiera UE din Belarus spre Letonia, Lituania şi Polonia.
Polonia este acuzată de organizaţii neguvernamentale de practicarea unor metode care constau în escortarea migranţilor arestaţi la frontieră şi forţarea acestora să revină în Belarus.
Citește și: Armata din Belarus a deschis focul asupra trupelor poloneze de la granița dintre cele două țări (Euronews)
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News