Live

Politico: Geert Wilders este cel mai mare coșmar al Uniunii Europene

Data publicării:
Un guvern condus de Geert Wilders la Haga va fi cu siguranță un coșmar pentru Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Referendum pentru părăsirea Uniunii Europene – aceasta este promisiunea făcută de Geert Wilders în fața olandezilor care îi va bântui cel mai mult pe oficialii de la Bruxelles. La șapte ani după ce britanicii au votat pentru Brexit, un așa numit vot Nexit a fost unul dintre pilonii principali ai campaniei cu care liderul extremei drepte a câștigat până la urmă alegerile parlamentare din Olanda, relatează Politico.

Cu toate că Wilders și-a mai nuanțat retorica anti-musulmană în ultimele săptămâni, el nu a dat semne că ar vrea să își tempereze euroscepticismul după victoria sa șocantă la alegerile de miercuri.

Chiar dacă alegătorii din Olanda nu vor fi convinși să le urmeze exemplul britanicilor și să iasă cu prima ocazie din UE – sondajele arată că acest lucru este improbabil – un guvern condus de Wilders la Haga va fi cu siguranță un coșmar pentru Bruxelles.

Un loc pentru Wilders la masa discuțiilor în UE ar transforma dinamica; alături de câștigătorul alegerilor din Olanda vor sta și alți lideri naționaliști de extremă dreapta care ocupă deja aceste locuri.

În discursul său de învingător, Wilders a promis că va aborda „tsunamiul” de imigranți care a lovit Olanda. Foto: Profimedia Images

Dintr-o dată, politici ce au de-a face cu acțiunea climatică, reforma UE și înarmarea Ucrainei vor fi puse în dezbatere și ar putea chiar să fie revocate.

De când au apărut exit-polurile, potențiali parteneri de centru-dreapta nu au respins complet ideea de a forma o coaliție de guvernare cu Wilders, care a ieșit învingătorul clar al acestor alegeri. Asta în ciuda faptului că în ultimii 10 ani, liderul Partidului pentru Libertate (PVV) a fost ocolit de centriști.

În ceea ce îl privește, veteranul de 60 de ani pare foarte hotărât să preia personal puterea de această dată.

Încă de când înlocuitorul lui Mark Rutte în fruntea partidului VVD, Dilan Yeşilgöz, care era prezentată ca având prima șansă în aceste alegeri, a indicat la începutul campaniei electorale că ar fi dispusă să negocieze despre formarea unei coaliții cu Wilders, liderul de extremă dreapta a făcut tot posibilul să își construiască o imagine cât mai rezonabilă.

„Nexit” și „tsunamiul” de imigranți, principalele preocupări pentru Wilders

Wilders și-a diluat multe dintre pozițiile sale cele mai șocante, în special cele legate de islam – precum interzicerea moscheilor – argumentând că există priorități mai mari în acest moment.

„Înțeleg foarte bine că partidele nu doresc să fie într-un guvern cu un partid care vrea măsuri neconstituționale”, a spus Wilders în noaptea de miercuri odată ce au apărut primele rezultate ale alegerilor. „Nu vom discuta despre moschei, Coran și școli islamice.”

Chiar dacă Wilders este dispus să renunțe la referendumul în privința ieșirii din UE în schimbul funcției de prim-ministru, victoria sa va cutremura oricum instituțiile Uniunii Europene. Iar dacă partidele de centru se aliază pentru a-l ține pe Wilders – din nou – departe de funcția de premier, acestea s-ar putea să plătească scump mai târziu pentru că i-au enervat pe cei care au votat cu liderul PVV.

Dilan Yeşilgöz (stânga), noua lideră a partidului care a condus Olanda în ultimii 13 ani, a spus că ar fi dispusă să formeze o coaliție de guvernare cu Wilders. Foto: Profimedia Images

Susținătorul cel mai mare al Brexit-ului, Nigel Farage, a arătat în Marea Britanie cum poți să rămâi foarte influent fără să deții neapărat puterea.

Imigrația a fost un subiect fierbinte în alegerile din Olanda. Pentru politicienii UE, rămâne o mare îngrijorare. Pe măsură ce numărul de refugiați și alte persoane strămutate continuă să crească, la fel crește și sprijinul pentru partidele de extremă dreapta din multe țări din Europa.

Anul trecut în Italia, Girogia Meloni a câștigat puterea pentru partidul ei, Frații Italiei. În Franța, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen rămâne o forță importantă ce ocupă locul doi în sondaje. Alternativa pentru Germania s-a ridicat și ea până pe locul doi îl ultimele luni.

În discursul său de învingător, Wilders a promis că va aborda „tsunamiul” de imigranți care a lovit Olanda.

„Principalul motiv pentru care alegătorii l-au susținut pe Wilders în aceste alegeri a fost agenda sa anti-imigrație, urmată de poziția lui față de criza costului de trai și de sănătate”, a explicat Sarah de Lange, profesor de politică la Universitatea din Amsterdam.

Mai mulți lideri de dreapta din Europa l-au felicitat pe Wilders pentru victoria în alegeri, inclusiv premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Partidele cu tradiție „l-au legitimat pe Wilders” prin transformarea imigrației într-unul dintre subiectele principale ale campaniei electorale, a mai spus de Lange. „Votanții s-ar putea să se fi gândit că din moment ce asta este miza principală, de ce să nu votăm cu originalul în locul copiei?”

„Partide precum ale noastre sunt în ascensiune în toată Europa”, a spus Tom Van Grieken, liderul flamand independent de extremă dreapta din Belgia, felicitându-l pe Wilders pentru victoria sa.

Premierul maghiar Viktor Orban a sărbătorit la rândul lui victoria liderului PVV: „Vântul schimbării a sosit!”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Găgăuzia, regiunea pro-rusă a Moldovei: Panourile care marchează proiectele făcute cu bani europeni contrastează cu statuia lui Lenin

Cum i-a răspuns Kamala Harris lui Donald Trump, după ce acesta a spus că e „proastă ca bâta”

RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război cu Rusia sau alte amenințări

„Nu recunoaștem alegerile cumpărate”: Acuzațiile de fraudă la alegerile parlamentare zguduie Bulgaria

Partenerii noștri