Live

Platforma X, dată în judecată de mai multe publicații din Franța. Ce acuzații aduc ziarele rețelei de socializare a lui Musk

Data publicării:
Informația apare în contextul în care The Guardian a anunțat că se retrage de pe platforma X Foto: Shutterstock

Mai multe ziare franceze importante au anunţat că vor da în judecată platforma de social media X, pe care o acuză că le difuzează conţinutul fără plată.

Acţiunea comună împotriva platformei conduse de miliardarul american Elon Musk este condusă de mai multe cotidiene - Le Figaro, Les Echos, Le Parisien şi Le Monde - şi include alte titluri precum revista de cultură Telerama, Courrier International, HuffPost, Malesherbes Publications şi săptămânalul de ştiri Nouvel Obs, transmite News.ro.

Acestea acuză platforma, cunoscută anterior sub numele de Twitter, de încălcarea „drepturilor conexe”, care, în conformitate cu o directivă europeană adoptată în legislaţia franceză, trebuie să plătească atunci când platformele de socializare republică conţinutul ştirilor.

Ziarele, precum şi Agence France-Presse (AFP), au solicitat deja o ordonanţă de urgenţă împotriva X, pe care o acuză că nu negociază.

La 24 mai, un tribunal din Paris a dat dreptate companiilor media şi a acordat X un termen de două luni pentru a furniza date comerciale care să permită publicaţiilor să evalueze veniturile obţinute de platformă din conţinutul lor.

X „nu s-a conformat încă” acestei decizii, „demonstrând intenţia sa continuă de a se sustrage obligaţiilor sale legale”, au afirmat ziarele, justificând ultimul lor proces.

Citește și: „O platformă mediatică toxică.” Cotidianul The Guardian anunță nu va mai posta pe reţeaua socială X a lui Elon Musk

Franţa luptă de mulţi ani pentru a proteja drepturile de publicare şi veniturile presei şi ale agenţiilor sale de presă împotriva a ceea ce ea numeşte dominaţia unor companii tehnologice puternice care partajează conţinut de ştiri sau afişează ştiri în căutările pe internet.

Pentru a face faţă acestei situaţii, UE a creat o formă de drept de autor, denumită drepturi conexe, care permite presei să solicite compensaţii pentru utilizarea conţinutului său.

Franţa a fost un caz test pentru normele UE. În 2019, a fost prima ţară din UE care a adoptat directiva privind drepturile de publicare ale companiilor media şi ale agenţiilor de presă, care a impus marilor platforme tehnologice să deschidă discuţii cu editorii care solicită remuneraţie pentru utilizarea conţinutului de ştiri. După o rezistenţă iniţială, Google şi Facebook au fost de acord să plătească unele mass-media franceze pentru articolele afişate în căutările web.

În martie, un avocat francez al X a declarat că reţeaua de socializare nu face obiectul directivei privind drepturile conexe deoarece, spre deosebire de Google sau Facebook, X se bazează pe „ceea ce postează utilizatorii” şi nu pe ceea ce publică ea însăşi, a relatat radiodifuzorul public France TV.

Anul trecut, Musk a postat pe X despre cazul AFP, scriind: „Acest lucru este bizar. Vor să le plătim lor pentru traficul către site-ul lor, unde ei obţin venituri din publicitate, iar noi nu?!”.

Un oficial X a declarat că societatea nu comentează procedurile judiciare deschise.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Răbufnire în instanță în procesul care a șocat Franța. Fiica principalului acuzat: „Vei muri singur, ca un câine”

Musk, cel mai bogat om din lume, și lunga listă de conflicte de interese dacă ajunge în administrația lui Trump. „E ridicol de corupt”

Partenerii noștri