Live

Planul de relansare a economiei europene, în pericol. Parlamentul European a întrerupt negocierile pentru bugetul multianual

Data publicării:
Parlametul european. Foto: GettyImages

Parlamentul European a anunţat joi seara că a întrerupt negocierile cu statele membre privind următorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu riscul de a întârzia planul de relansare a economiei de 750 miliarde de euro care îi este ataşat, informează AFP, citată de Agerpres.

"Deputaţii europeni vor reveni la masa negocierilor atunci când Consiliul (care reprezintă statele membre) va da dovadă de o dorinţă reală de a conveni un acord", se precizează într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a UE a deplâns o "oportunitate ratată".

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre ale UE au convenit în iulie asupra unui buget de 1.074 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani. Parlamentul solicită însă mai mulţi bani în special pentru cele "15 programe emblematice" ale Uniunii.

Eurodeputaţii au respins joi printr-o scrisoare o propunere de compromis din partea preşedinţiei germane care promitea o creştere de aproximativ nouă miliarde de euro.

"Sunt dezamăgit", a scris negociatorul parlamentar Jan Van Overtveldt, care consideră că propunerea de compromis nu conţine "nimic nou".

Acordul dintre statele membre cu privire la acest buget fiind extrem de dificil de încheiat, preşedinţia germană a UE a refuzat până acum să crească volumul global.

Aşa-numitele ţări frugale (Olanda, Danemarca, Suedia, Austria şi Finlanda), în special, se opun categoric oricărei creşteri suplimentare a bugetului.

O altă problemă controversată în negocierile dintre Parlament şi Consiliu priveşte stabilirea unor norme mai stricte pentru reducerea sau suspendarea plăţii fondurilor europene în cazul încălcării statului de drept. Săptămâna trecută, statele membre au convenit asupra unui astfel de dispozitiv, o premieră în UE, în pofida opoziţiei manifestate de mai multe ţări. O majoritate importantă a eurodeputaţilor doreşte un mecanism mai dur în cazul statelor membre aflate într-o astfel de ipostază, precum Polonia sau Ungaria.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Iohannis a vorbit la Consiliul European despre interferența Rusiei în alegerile din România. Ce spune despre întâlnirea cu Zelenski

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Partenerii noștri