Live

Cetățenii, inclusiv medici, vor să dea în judecată guvernul francez pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Gestionarea deficitară a crizei coronavirusului este denunţată în 63 de reclamaţii împotriva unor membri ai guvernului francez, depuse la Curtea de justiţie a Republicii (CJR), a anunţat marţi procurorul general Francois Molins, citat de AFP, scrie Agerpres.

„Există 63 de plângeri depuse până în această seară la CJR”, a anunțat procurorul general de pe lângă Curtea de casaţie la postul de radio RTL.

CJR este unica instanţă abilitată să judece acţiuni comise de membri ai guvernului aflaţi în funcţii, . Şeful statului este absolvit de reponsabilităţi penale pentru acţiunile realizate în timpul exercitării atribuţiilor sale.

Aceste reclamaţii - dintre care primele au fost depuse la sfârşitul lunii martie şi începutul izolării - sunt în curs de examinare de către comisia de cercetare a CJR, „care face serviciul de filtrare şi care va trebui să aprecieze singură urmarea ce trebuie dată acestor 63 de reclamaţii”.

Comisia respectivă, compusă din zece înalţi magistraţi, „poate decide fie clasarea fără nicio urmare, fie transmiterea dosarului către procurorul general, care ar fi atunci obligat să anunţe comisia de instrucţie, care va acţiona în cele din urmă ca un judecător de instrucţie”, a explicat Francois Molins.

Aceste reclamaţii îi vizează cel mai adesea pe premier, cei doi miniştri ai sănătăţii care s-au succedat, precum şi pe omologii lor de la Justiţie, Muncă şi Interne.

„Aceste plângeri pot veni din orizonturi foarte diferite, de la simple persoane particulare, sindicate, asociaţii, medici... Găsim câte ceva din toate cazurile, cu plângeri de o pagină absolut motivate şi altele mai detaliate şi mai la obiect, de câte 20 de pagini”, a spus procurorul general.

Printre reclamanţi se află în special un colectiv de medici şi sindicate. Cel puţin 15 plângeri au fost depuse de deţinuţi, potrivit unei surse judiciare.

Reclamaţiile denunţă, în funcţie de caz, fapte de „punere în pericol a vieţii altcuiva”, de „omucidere invonluntară”, de „neacordare de asistenţă unei persoane aflate în pericol” sau de abţinere de la luarea unor măsuri din timp pentru încetinirea răspândirii epidemiei.

În paralel, zeci de plângeri de la persoane particulare, colective sau aleşi sunt în curs de examinare prin secţia de sănătate publică a Parchetului din Paris, fie împotriva X, fie împotriva unor responsabili din administraţie, în special directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon. Parchetul din Paris urmează să se pronunţe fie dacă va clasa, fără urmări penale, aceste dosare, fie dacă va dispune deschiderea de anchete judiciare. 

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Rusia încearcă să racoleze influenceri folosind tactici ca la alegerile din Moldova și România, acuză guvernul francez

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

Partenerii noștri