Live

Peste 200 de persoane au fost condamnate în „mega-procesul” mafiei italiene din Calabria, 'Ndrangheta

Data actualizării: Data publicării:
Un tribunal de înaltă securitate a fost special construit într-o fostă centrală telefonică din oraşul Lamezia Terme pentru a găzdui acest proces. Foto: Profimedia

Justiţia italiană a dat luni verdictul în mega-procesul intentat împotriva a peste 300 de presupuşi membri ai 'Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură de un cvasi-monopol asupra traficului de cocaină în Europa, relatează agenţia Belga şi The Guardian, citate de News.ro.

Doi „naşi” mafioţi au fost condamnaţi luni la 30 de ani de închisoare, iar un fost deputat la 11 ani de închisoare, în cadrul unui mare proces al membrilor 'Ndrangheta, care a avut loc în oraşul Lamezia Terme din sudul Italiei. Giancarlo Pittelli, care a fost parlamentar din partea partidului Forza Italia, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi - decedat în iunie, a fost condamnat la 11 ani închisoare.

Foşti ofiţeri de poliţie au fost, de asemenea, condamnaţi, la fel ca şi un fost membru al unui consiliu regional.

În total, tribunalul a condamnat peste 200 de persoane pentru diverse infracţiuni, inclusiv asociere criminală, extorcare şi dare de mită, în ceea ce a fost descris ca fiind cel mai mare proces al mafiei din Italia din ultimele trei decenii.

Peste 300 de presupuşi membri ai unor organizaţii mafiote şi asistenţi ai acestora au fost interogaţi de la începutul anului 2021 în legătură cu acest vast dosar care implică mafia 'Ndrangheta.

Instanţa, prezidată de judecătoarea Brigida Cavasino, a acceptat în multe cazuri sentinţele recomandate de procuratură, care ceruse pedepse ce totalizau peste 4.700 de ani de închisoare.

Procesul a durat ore întregi.

Acuzaţiile au inclus omor, apartenenţă la o organizaţie criminală, trafic de droguri, spălare de bani şi coruperea de funcţionari publici.

Afaceri de 55 de miliarde de dolari

'Ndrangheta, cu sediul în Calabria, unde a avut loc procesul, a trecut de la a treia grupare mafiotă ca mărime, după gruparea siciliană Cosa Nostra şi Camorra napoletană, la cea mai mare organizaţie criminală italiană, cu legături în întreaga lume. Traficul ilegal de cocaină în Europa este atribuit acestei organizaţii. Cifra de afaceri anuală globală a acestui trafic este estimată la 55 de miliarde de dolari. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Demoskopita în 2013 a estimat că este mai puternică din punct de vedere financiar decât Deutsche Bank şi McDonald's la un loc.

În cadrul procesului, au depus mărturie peste 50 de martori ai acuzării care au părăsit 'Ndrangheta şi au încălcat codul „omerta” al acesteia. Mulţi dintre ei trăiesc în prezent în cadrul unor programe de protecţie a martorilor. Se spune că 'Ndrangheta ar fi formată din 150 de familii.

Procesul 'Ndrangheta s-a concentrat în principal asupra familiei Mancuso. Doi şefi locali, Saverio Razionale şi Domenico Bonavota, au fost condamnaţi la câte 30 de ani de închisoare. Sentinţa nu a fost încă pronunţată împotriva şefului clanului, Luigi Mancuso, poreclit „Unchiul”, care este judecat separat.

Un tribunal special construit

Un tribunal de înaltă securitate a fost special construit într-o fostă centrală telefonică din oraşul Lamezia Terme pentru a găzdui acest proces, sala de judecată având 100 pe 35 de metri şi fiind instalate celule securizate pentru acuzaţi.

Verdictele marchează sfârşitul unui „mega-proces” de trei ani, desfăşurat în sala de judecată de înaltă securitate din sudul regiunii Calabria, construită special pentru a găzdui până la 350 de inculpaţi, 400 de avocaţi şi pentru a asculta 900 de martori care au depus mărturie împotriva unei reţele extinse.

Deşi mai mult de 100 de persoane au fost achitate de către tribunalul din Lamezia Terme, sentinţa reprezintă una dintre cele mai importante lovituri date până în prezent împotriva puternicului sindicat al crimei organizate, care se bucură de un cvasi-monopol asupra comerţului european cu cocaină.

O operaţiune spectaculoasă

Aproape toţi inculpaţii au fost arestaţi în decembrie 2019, după o anchetă de lungă durată care a început în 2016 şi a cuprins cel puţin 11 regiuni italiene. Aproximativ 2.500 de agenţi au participat la raidurile care s-au concentrat asupra suspecţilor din Vibo Valentia, Calabria, inima unei zone controlate în principal de clanul Mancuso al 'Ndrangheta.

O unitate de carabinieri de elită cunoscută sub numele de Cacciatori, care literalmente înseamnă „vânătorii”, a arestat mai mulţi suspecţi care se ascundeau în buncăre situate în spatele unor scări culisante, trape ascunse şi guri de vizitare.

Un şef de poliţie, consilieri locali şi oameni de afaceri acuzaţi că au ajutat mafia au fost arestaţi, de asemenea, în Germania, Elveţia şi Bulgaria.

Nicola Gratteri, procurorul antimafia care a condus investigaţia, a declarat pentru The Guardian la momentul raidurilor că aceasta a fost cea mai mare operaţiune împotriva sindicatelor criminale de la mega-procesele din Palermo din anii 1986-1992, când procurorii sicilieni au pus 475 de persoane în boxa acuzaţilor.

Pentru acest proces, echipa lui Gratteri a strâns 24.000 de înregistrări telefonice şi conversaţii interceptate pentru a-şi susţine acuzaţiile.

Anchetatorii au furnizat numeroase dovezi ale tacticilor nemiloase şi opresive folosite de 'Ndrangheta pentru a controla comunităţi locale, inclusiv atacuri violente, extorcare, corupţie pentru contracte publice, stocare de arme, manipulare a alegerilor şi mită.

Mafioţii erau membri sau afiliaţi ai principalului grup 'Ndrangheta care operează în Vibo Valentia, o zonă rurală dezavantajată din punct de vedere economic, unde mafia îşi exercită influenţa de mulţi ani, sufocând economia locală, infiltrându-se în instituţiile publice şi terorizând populaţia.

În mod special, procesul a marcat o diferenţă semnificativă faţă de cazurile anterioare, deoarece a inclus printre acuzaţi şi persoane care nu sunt membre ale mafiei. Printre aceste persoane se numărau un oficial de rang înalt al poliţiei, primari, alţi funcţionari publici şi oameni de afaceri. Cei mai mulţi dintre cei condamnaţi luni au anunţat că vor face apel împotriva verdictelor lor.

Ce porecle aveau mafioţii

Membrii 'Ndrangheta din Vibo Valentia, adesea cunoscuţi sub porecle pitoreşti precum „Lupul”, „Grasu'”, „Dulceaţa” sau „Pulpă de miel”, au băgat frica în proprietarii de mici afaceri şi în fermierii locali şi se bucurau de protecţie din partea funcţionarilor şi a politicienilor.

Informatorii au dezvăluit detalii şocante, cum ar fi că armele erau ascunse în capelele cimitirelor, iar drogurile erau transportate cu ambulanţe. Ei au dezvăluit, de asemenea, cazuri de deturnare a rezervelor municipale de apă pentru cultivarea marijuanei.

Cei care au îndrăznit să se opună 'Ndrangheta au avut parte de ameninţări înfiorătoare, inclusiv aruncarea de căţei şi delfini morţi sau capete de capră la uşa lor, atacuri cu barosul asupra vitrinelor magazinelor sau incendierea vehiculelor lor. Unii au suferit agresiuni fizice, au dispărut fără urmă sau au fost ucişi.

Potrivit anchetatorilor, secretul succesului mafiei calabreze constă în măsura în care este ancorată în regiune. Şefii îşi abandonează rareori satele izolate, în ciuda faptului că gestionează operaţiuni globale în valoare de miliarde de euro. Pentru a se proteja, ei construiesc tuneluri de evadare pe sub casele lor, buncăre sofisticate în munţi la care se poate ajunge doar pe jos şi ascunzători în pădure pentru atunci când sunt nevoiţi să fugă. 

„Vedeta” procesului

„Naşul” suprem, Luigi Mancuso, şeful de necontestat al teritoriului, a fost scos de pe lista acuzaţilor anul trecut pentru a fi judecat separat.

În cadrul procesului, care a avut numele de cod Rinascita (Renaşterea), toţi ochii au fost aţintiţi asupra lui Emanuele Mancuso, nepotul lui Luigi şi fiul lui Luni Mancuso, care a dezvăluit secretele clanului după ce a acceptat protecţia poliţiei.

În cursul anchetei, poliţia a descoperit un pizzino, o mică bucată de hârtie folosită de mafie pentru comunicările la nivel înalt, care conţinea un citat din trei cavaleri din secolul al XVII-lea care, potrivit legendei, au fondat Cosa Nostra în Sicilia, Camorra în Campania şi 'Ndrangheta în Calabria.

În ciuda faptului că trăiesc ca nişte pustnici ascunşi în munţii calabrezi, şefii 'Ndrangheta sunt capabili să spele milioane de euro din traficul de droguri prin intermediul unor societăţi fantomă. Spre deosebire de mafia siciliană, clanurile din 'Ndrangheta sunt caracterizate de relaţii de sânge profunde, o caracteristică care, până de curând, făcea această organizaţie practic impenetrabilă.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

Vicepremierul italian Matteo Salvini riscă şase ani de închisoare. Ce acuzații îi aduc procurorii

Partenerii noștri