Live

Peste 100 de mine marine au fost reperate în Marea Neagră de la invazia rusă în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Scafandri militari români în apropierea unei mine în Marea Neagră, imagine de arhivă. Foto: Facebook / Forțele Navale Române

Mai mult de 100 de mine marina au fost găsite de avioanele de recunoaștere militare americane și de aliați în Marea Neagră de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, a declarat săptămâna aceasta comandantul Flotei a 6-a americane. Minele rusești au fost utilizate în principal în apropierea porturilor ucrainene, potrivit Stars and Stripes. Acestea rămân o preocupare pe termen lung pentru țările care folosesc căile maritime comerciale, precum și pentru pericolul potențial pentru turiști și alte persoane aflate aproape de țărm.

Flota a 6-a a confirmat miercuri că zborurile americane au loc deasupra apelor bulgare și române de mai bine de un an, în urma comentariilor făcute luni de viceamiralul Thomas Ishee la exercițiul naval multinațional Sea Breeze din Varna, Bulgaria. Ishee nu a precizat tipurile de aeronave utilizate pentru zboruri sau serviciile implicate. El a spus totuși că zborurile fac parte din eforturile colective, care au găsit 105 mine plutitoare în Marea Neagră din 2022 până azi, scrie Stars and Stripes.

Minele au afectat cel puțin cinci nave

Minele au afectat cel puțin cinci nave care se deplasau pe mare în aceeași perioadă, a declarat Ishee, citat luni de Agenția bulgară de știri. El nu a specificat navele sau daunele rezultate. Exercițiile finale ale celei de-a 23-a  acțiuni Sea Breeze au început luni. Exercițiul se concentrează pe detectarea și curățarea minelor marine, printre alte obiective, a declarat marți Flota a 6-a. Sea Breeze se încheie la 20 septembrie.

Prima parte a exercițiului a avut loc în iunie și iulie în apropiere de Scoția. A doua și a treia parte se desfășoară în Bulgaria, cu participarea a aproximativ 12 țări, inclusiv Estonia, Franța, Grecia, Italia, Japonia, România, Suedia, Turcia și Ucraina. Aceasta include, de asemenea, Comandamentul maritim al NATO, potrivit declarației.

La începutul războiului, o blocadă navală rusă a blocat efectiv cerealele ucrainene în port. Un acord ulterior a permis exportul de cereale, alimente și alte bunuri din Ucraina printr-un coridor de călătorie sigur în Marea Neagră. Însă Kremlinul s-a retras din acord în iulie 2023. În aceeași lună, oficialii americani au avertizat că Rusia amplasează mine marine în apropierea porturilor ucrainene pentru a-și extinde atacul asupra instalațiilor de cereale din această țară, a raportat Reuters la acea vreme.

Ca răspuns, Ucraina a folosit drone și rachete pentru a distruge sau a dezactiva aproximativ o treime din flota rusă din Marea Neagră, făcând dificilă reluarea blocadei maritime de către Rusia. Veniturile din vânzarea de grâu, orz și alte cereale și semințe contribuie la susținerea finanțelor Ucrainei pentru efortul de război.

Între timp, aliații Statelor Unite sunt îngrijorați de impactul asupra siguranței și comerțului din țările lor. Aceste temeri sunt bine întemeiate. În decembrie 2023, o navă de marfă sub pavilion Panama a lovit o mină în apropiere de Ucraina. Explozia a rănit doi marinari și a deteriorat sistemele mecanice și electrice, provocând pierderea vitezei și a controlului navei, a raportat Reuters la momentul respectiv. Aproximativ la o lună după aceea, Turcia, Bulgaria și România au anunțat un plan comun de eliminare a minelor din Marea Neagră.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri