Live

Video "Opriți nebunia". La ce să te aștepți dacă vrei să te distrezi în Amsterdam în această vară

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Pentru mulți, viața într-un mare oraș european este un vis. Mai ales dacă vorbim despre unul atât de popular încât toată lumea vrea să-l viziteze măcar o dată în viață. Amsterdam, e un exemplu. Turiștii aduc bani, dar și foarte multe probleme. FOTO: Profimedia Images

Pentru mulți, viața într-un mare oraș european este un vis. Mai ales dacă vorbim despre unul atât de popular încât toată lumea vrea să-l viziteze măcar o dată în viață. Amsterdam, e un exemplu. Turiștii aduc bani, dar și foarte multe probleme. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.     

E ora 10.00, într-o vineri seara, în cartierul roșu din Amsterdam. Els Iping vrea să discute cu oricine se poartă urât. E localnică și nu mai suportă mulțimile de turiști.

Els Iping, Inițiativa Locală "Opriți nebunia": "E o noapte normală de weekend. Cu cât se face mai târziu, cu atât oamenii devin mai gălăgioși."

Vede un grup de turiști care blochează intrarea într-o clădire. Els Iping, Inițiativa Locală "Opriți nebunia": "Vă rog să găsiți un loc unde să vă așezați. Mulțumesc."

Își dorește mai puțini turiști, mai puțină viață de noapte, mai multă liniște și mai multe reguli în cartierul roșu.

Els Iping, Inițiativa Locală "Opriți nebunia": "E centrul medieval al orașului Amsterdam. E cea mai frumoasă parte a orașului și e ca la Disneyland, dar un Disneyland cu femei goale în spatele ferestrelor și turiști drogați. Nu mai suportăm."

Orașul a introdus deja unele măsuri pentru a ține sub control turismul de petreceri. A lansat o campanie care îi vizează în special pe britanici, cerându-le să "stea departe". De asemenea, barurile și bordelurile trebuie să se închidă mai devreme și e interzis fumatul de canabis în cartierul roșu.

Ce spun turiștii?

"Da, e aglomerat. Pun pariu că nici nu poți deschide ferestrele pentru că e prea mult zgomot și miroase a <<iarbă>>."

"Pentru mine nu e o mare problemă, dar cred că pentru mulți este."
"Dacă ești tânăr și vii în Amsterdam, nu e bine dacă se închide totul mai devreme."

"Dacă mai sunt câteva cafenele în care se poate fuma, e în regulă."

N-ai cum să nu observi semnele din cartier. E clar că orașul încearcă să mai calmeze lucrurile.

Dar pentru cine își câștigă existența din viața de noapte e tot mai greu. Această vânzătoare de plăceri vrea să rămână anonimă. Ea spune că e o problemă faptul că bordelurile se închid cu trei ore mai devreme decât înainte: "Am pierdut o mare parte din venituri, iar pentru a compensa, mai multe fete ies pe stradă pentru a găsi clienți și a-i duce acasă. E foarte periculos. În urmă cu câțiva ani, una a fost bătută atât de rău încât și acum e în comă."

Ea spune că bordelurile sunt mai sigure și că e prea aglomerat vinerea și sâmbăta. Dar că turismul în masă nu e o problemă doar pentru Amsterdam, iar aceste interdicții nu îi vor ajuta decât pe unii localnici. "Măsurile au fost introduse pentru ca locuitorii să poată dormi mai bine. Dar știm că, din cauza lor, oamenii care doar își desfășoară activitatea în mod legal sunt în pericol. Mai pot dormi, oare, atât de bine?"

Ce alte măsuri ar putea fi luate împotriva turismului de masă?

Freek Wallagh e "primarul de noapte al Amsterdamului" - reprezintă diferite comunități cu viață de noapte și mediază discuțiile cu rezidenții. El crede că orașul a ales calea greșită prin introducerea unor mici interdicții, ferindu-se de măsurile evidente care sunt necesare.

Freek Wallagh, primarul de noapte al Amsterdamului: "Trebuie să ne ocupăm în mod special de industria turismului, de lucruri precum zborurile ieftine. Acest lucru ar avea impact și pentru mediu. Atunci nu ar mai trebui să tăiem tradițiile și moștenirea Amsterdamului, cum ar fi politicile liberale privind canabisul și prostituția legală."

Revenim la acea seara aglomerată de vineri. Els Iping a fost membră a consiliului local - multă lume o cunoaște aici, pe ea și opiniile ei.

Els Iping, Inițiativa Locală "Opriți nebunia": "Costul public al acestui tip de turism este prea mare."

E întreruptă de o femeie care spune că are un bar aici. "Noi nu ne plângem de afacerea ta, de cum îți câștigi existența."

Els Iping, Inițiativa Locală "Opriți nebunia": "Înțeleg, nu vă plângeți, dar nu poți spune..."

"Nu te plângi de activitatea din care trăiești."

Rezidenți versus cei cu afaceri în zonă. Conflictul poate deveni chiar personal, deci care e concluzia lui Els Iping?

Els Iping, Inițiativa Locală "Opriți nebunia": "Atitudinea agresivă față de mine și poate și față de ceilalți crește de la antreprenor la antreprenor. Pot să o consider un compliment, pentru că suntem o amenințare, dar nu e frumos."

Amsterdamul se așteaptă la peste 18 milioane de turiști anul acesta. Un coșmar pentru unii. O mină de aur pentru alții. Pentru oraș, e o dilemă. Una care nu va fi rezolvată prea curând.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dansuri lascive, alcool și telefoane deblocate cu funcția de recunoaștere facială: Cum sunt jefuiți turiștii străini în Centrul Vechi

Administratori de baruri, barmani şi ospătari, trimişi în judecată după ce au îmbătat și jefuit turişti în Centrul Vechi al Capitalei

Amsterdam renunță la semafoarele inteligente: „Pot colecta informații personale fără ca oamenii să observe”

România, pe lista CNN cu cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este considerată „un dar” în epoca supra-turismului

Partenerii noștri