Live

OMS: Numărul cazurilor noi a scăzut „semnificativ” în Europa însă rata de infectare rămâne ridicată

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat joi că numărului noilor cazuri de Covid-19 a scăzut „semnificativ” în Europa, însă a reamintit că rata de infectare este în continuare una ridicată. Totodată, potrivit unui oficial al OMS, noua variantă indiană a coronavirusului este „de interes” dar nu și „de îngrijorare”, cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene.

„Pentru prima dată în două luni noile cazuri au scăzut în mod semnificativ săptămâna trecută. Totuşi, rata contagierilor în întreaga Europa rămâne ridicată”, a declarat la o conferinţă de presă online directorul regional al biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Totodată, Kluge a precizat că, deși numărul pacienților spitalizați și al deceselor continuă să scadă, ameninţarea rămâne „prezentă” şi că virusul are un mare potenţial de a provoca „efecte devastatoare”.

Din totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate la nivel european de la declanșarea pandemiei, aproape jumătate au fost detectate în primele patru luni ale acestui an.

16% din populația Europei a fost vaccinată

Aproape peste 215 de milioane de doze au fost administrate pe continent şi aproximativ 16% din populaţie a primit măcar o doză, un procent care se ridică la 81% în cazul lucrătorilor sanitari (în 28 din 53 de ţări ale regiunii).

„Acolo unde rata de vaccinare a categoriilor de risc este înaltă, scade numărul spitalizărilor şi al deceselor. Vaccinurile salvează vieţi, vor schimba direcţia pandemiei şi vor ajuta să-i punem capăt”, a explicat Kluge.

Oficialul OMS a precizat însă, că vaccinurile sunt „un instrument” care trebuie complementat cu supravegherea noilor variante, urmărirea cazurilor şi alte măsuri de sănătate publică.

OMS: Noua variantă indiană, „de interes” dar nu „de îngrijorare”

OMS consideră că noua variantă indiană, care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, este "de interes" şi nu "de îngrijorare" (cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene), potrivit ultimului raport epidemiologic publicat miercuri.

Kluge a precizat că această mutaţie este investigată şi că ar putea fi implicaţi şi alţi factori, subliniind că un lucru similar s-ar putea întâmpla şi în alte părţi.

„Se poate crea furtuna perfectă în orice parte lumii, unde procesul vaccinării scade, iar măsurile sunt relaxate prematur”, a avertizat el.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Organizația Mondială a Sănătății anunță pierderea contactului cu personalul său de la ultimul spital funcțional din nordul Fâșiei Gaza

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Partenerii noștri