Live

Oficial UE: Rusia încearcă să oprească negocierile de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo

Data actualizării: Data publicării:
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell (stânga fundal), urmează să-i primească luni pe preşedintele sârb, Aleksandar Vucic (centru prim-plan), şi pe premierul kosovar, Albin Kurti (dreapta). Foto: Profimedia Images

Rusia încearcă să submineze negocierile între Serbia şi Kosovo, a avertizat vineri un oficial al Uniunii Europene, înainte de reluarea discuţiilor la Bruxelles pentru a se ajunge la o „recunoaştere de facto” între cele două părţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, urmează să-i primească luni pe preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi pe premierul kosovar, Albin Kurti, în încercarea de a se ajunge la o normalizare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina.

Cele două părţi au convenit asupra termenilor unui plan european care ar conduce la restabilirea legăturilor lor, la mai bine de două decenii după războiul din Kosovo, a dat asigurări oficialul european, sub rezerva anonimatului.

Însă succesul planului va depinde de implementarea sa de către ambele părţi în lunile următoare, iar Moscova face presiuni asupra Serbiei să se opună oricărui acord, a mai spus el.

„Rusia a intervenit recent”, a declarat oficialul european. Potrivit acestuia, ambasadorul Rusiei la Belgrad este „hiperactiv”, oferă numeroase interviuri şi susţine că „nu este momentul potrivit pentru a aborda problema Kosovo şi trebuie să aşteptăm stabilirea unei noi ordini mondiale între Rusia şi Occident”.

„Văd asta ca o ameninţare la adresa preşedintelui Vucic, un avertisment pentru ca el să nu accepte propunerea (...) Nu am observat ca aceasta să fi avut un impact asupra poziţiei sale, dar a avut un impact asupra unei părţi a opoziţiei din Serbia, am văzut manifestaţii violente”, a mai spus oficialul european.

Kosovo, o fostă provincie sârbă, ai cărei 1,8 milioane de locuitori sunt în majoritate albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, însă aceasta nu este recunoscută de Belgrad.

Din noiembrie 2022, tensiunile au escaladat în nordul Kosovo, unde Belgradul încurajează minoritatea sârbă să refuze orice fel de susţinere faţă de Pristina.

Cinci state membre UE (Grecia, Spania, România, Slovacia şi Cipru) nu recunosc independenţa Kosovo.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

O navă rusească de spionaj a intrat în apele teritoriale ale Irlandei. A fost observată că opera drone într-o zonă cu cabluri submarine

Partenerii noștri