Live

Analiză „O lovitură dată țării!” Grupurile evreiești și minoritățile din Germania sunt îngrozite de victoria AfD în alegerile regionale

Data publicării:
Manifestație împotriva AfD, în Hamburg, pe 1 septembrie. Foto: Profimedia

Supraviețuitorii Holocaustului sunt șocați de amploarea sprijinului pentru partidul de extremă dreaptă, în timp ce persoanele de culoare se tem pentru siguranța lor, scrie The Guardian într-un material dedicat implicațiilor rezultatului alegerilor regionale din Germania.

Pe măsură ce deceniile au trecut, grupul - format din cei care au supraviețuit ororilor de neconceput ale Holocaustului - a început încet să își reconstruiască încrederea în Germania. Chiar dacă mișcările de extremă-dreapta deveneau mai puternice în Ungaria, Franța și Italia, mulți membri ai grupului erau convinși că Germania a învățat lecțiile trecutului său.

Această încredere a fost spulberată duminică, după ce un partid de extremă dreapta a câștigat alegerile într-un stat german pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, a declarat Christoph Heubner de la Comitetul Internațional Auschwitz, o asociație lansată în 1952 de supraviețuitori ai lagărului de concentrare nazist.

„Pentru supraviețuitori, acest rezultat, evident, este profund deprimant”, a spus el. „Ei au crezut că Germania, după experiențele Holocaustului, ascensiunea partidului nazist, SS și toate celelalte, ar fi deosebit de conștientă de pericolele acestei ideologii. Și de oamenii care sunt pasionați de această ideologie și care încearcă să o aducă în politică și în parlamente.”

În landul Turingia (estul țării), partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD, Alternativă pentru Germania) a fost cel mai votat duminică, cu aproape 33% din voturi, iar în landul vecin Saxonia s-a clasat pe locul al doilea, cu aproape 31%.

Rezultatele AfD nu sunt deloc o surpriză

Deosebit de îngrijorătoare au fost sondajele de la ieșirea de la urne care au sugerat că mai mult de o treime dintre alegătorii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din Turingia au sprijinit AfD, a declarat Heubner. „Supraviețuitorii se întreabă: «Nu am făcut suficient pentru a învăța, pentru a spune, pentru a arăta oamenilor?»”

Liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, a fost condamnat de două ori pentru folosirea cu bună știință a sloganului nazist „Totul pentru Germania” la evenimente politice. Fost profesor de istorie, Höcke a făcut apel la o „schimbare radicală” a culturii germane de comemorare și ispășire a Holocaustului.

Turingia a fost locul în care naziștii au câștigat pentru prima dată puterea într-un guvern de stat german în 1930, urmând să consolideze controlul la Berlin trei ani mai târziu.

Consiliul Central al Evreilor din Germania a criticat alegerile de duminică pentru că au oferit ceea ce a descris drept „pseudo-răspunsuri populiste din partea partidelor radicale” mai degrabă decât onestitate și sinceritate. „Alegerile au fost ca o lovitură pentru țară”, a declarat Josef Schuster, președintele consiliului. „Ne putem reveni din această lovitură?”

Sondajele au prezis de mult timp că AfD se va descurca bine în alegeri, a declarat Tarik Abou-Chadi, profesor de politică europeană la Universitatea din Oxford.

Chiar și așa, numărul mare de alegători care au venit să voteze pentru un partid cunoscut pentru retorica sa feroce împotriva migranților, a musulmanilor și a altor minorități l-a lăsat fără grai. „În calitate de cetățean german, o persoană homosexuală de culoare, este pur și simplu devastator și înspăimântător faptul că, la o prezență foarte mare la vot, peste 30 % susțin fasciștii de extremă dreaptă”, a scris Abou-Chadi pe rețelele de socializare în momentul publicării rezultatelor.

Într-un interviu acordat câteva ore mai târziu, Abou-Chadi a subliniat numeroasele repercusiuni ale rezultatelor. „Pentru oameni ca mine, există o problemă de bază, aceea de a fi în siguranță și de a fi acceptat în anumite părți ale țării”.

Discursul politic despre migrație, înăsprit în urma exacerbării preocupărilor pentru subiect

Aceste preocupări au fost exacerbate în ultimii ani, pe măsură ce sprijinul pentru AfD a crescut la nivel național, ceea ce a determinat mulți politicieni importanți să își înăsprească poziția cu privire la migrație, un răspuns care se pare că a servit la legitimarea discursului AfD. „Și acest lucru creează un discurs care este foarte periculos pentru persoanele de culoare”, a declarat Abou-Chadi.

Duminică, opoziția față de migrație s-a dovedit esențială nu numai pentru AfD, ci și pentru Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), partidul de stânga-conservator care a apărut ca o formațiune cu potențial de a impune noi lideri politici în Turingia și Saxonia.

Impactul acestei înăspriri a discursului a fost deja observat în Turingia, unde filiala AfD, împreună cu cea din Saxonia, au fost desemnate drept „extremiste de dreapta” de către autoritățile de securitate.

Ezra, un ONG care ajută victimele violenței de extremă dreaptă, rasiste și antisemite, s-a numărat printre organizațiile care au citat recent creșterea unei „mișcări de extremă dreaptă în Turingia” pentru a explica de ce statul a înregistrat „un nivel record de violență de extremă dreaptă și rasistă” în 2022, urmat de niveluri similare de violență în 2023.

Această retorică dură a fost pe deplin vizibilă în perioada premergătoare alegerilor, în timp ce afișele din orașele și satele din Turingia făceau apel la „vară, soare și remigrație”, aceasta din urmă fiind o aluzie la planurile de deportare în masă care ar fi fost discutate de unii politicieni AfD împreună cu alte figuri de extremă dreapta în cadrul unei reuniuni de anul trecut. Remigrația este un concept politic care se referă la întoarcerea migranților de origine non-europeană, inclusiv a copiilor lor, în țările de origine.

Campania a intrat în conflict cu realitatea statului în ceea ce privește nivelurile de imigrație, care sunt printre cele mai scăzute din Germania.

„Oamenii de culoare din toată Germania se simt abandonați și speriați”

La Consiliul pentru refugiați din Turingia, rezultatul alegerilor de duminică i-a lăsat pe mulți alarmați cu privire la ceea ce ar putea urma. „Mulți migranți din Thuringia se tem din ce în ce mai mult că rasismul și discriminarea vor crește în viața lor de zi cu zi și vor fi mai puțin sancționate structural”, a afirmat acesta într-o declarație.

AfD a căutat mult timp să scoată migranții țapi ispășitori, a declarat Maurice Stierl, cercetător la Institutul de cercetare a migrației și studii interculturale al Universității Osnabrück. Dar ceea ce s-a schimbat în ultimii ani a fost dorința partidelor principale de a imita acest lucru.

„Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este furia și ura care sunt stârnite atât de dreapta radicală, cât și de partidele din presupusul centru politic”, a spus el. „Oamenii de culoare din toată Germania se simt abandonați și speriați”.

El a amintit de comentariile președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, făcute duminică, în timp ce alegătorii din Turingia și Saxonia se îndreptau spre urne, în care acesta a cerut ca țara să acorde prioritate limitării migrației în anii următori.

„Migrația este transformată în întruchiparea problemelor societale”, a spus Stierl. „Este ușor și distrage atenția de la provocările globale mai mari cu care ne confruntăm cu toții”, a adăugat el, citând drept exemplu schimbările climatice.

În Germania, unde aproape un sfert din populație provine din migrație, ceea ce înseamnă că ei sau părinții lor au ajuns în Germania după 1950, această deviere s-a tradus prin promovarea de către AfD a unor idei nerealiste. „Trăim într-o societate a migrației. Fanteziile lor de deportare în masă nu vor schimba această realitate”.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Elon nu glumea!”. Mașina interzisă în Europa a explodat în fața hotelului lui Trump. Reacția autorităților

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi polițiști români au participat la misiuni operative desfășurate în zonele Târgurilor de Crăciun din Germania

Cinci persoane din Germania au murit de Anul Nou, încercând să aprindă focuri de artificii

Elon Musk și-a schimbat numele pe rețeaua X: Acum îl cheamă Kekius Maximus

Olaf Scholz, replică pentru Elon Musk: Alegerile din Germania „nu vor fi decise de proprietarii de reţele sociale”

Partenerii noștri