Live

Musulmanii din Austria, incluși pe harta islamului. Ministrul Integrării: Nu e o luptă împotriva musulmanilor, ci a islamului politic

Data actualizării: Data publicării:
Susanne Raab, ministrul Integrării din Austria, afirmă că harta islamului are scopul de a crea transparență, nu suspiciune. Foto: Facebook

Guvernul austriac a prezentat joi o "hartă a islamului" în Austria, care cuprinde peste 600 de instituții musulmane - moschei, asociații, organizații aparținând acestei comunități. Ministrul Integrării, Susanne Raab, a declarat că este vorba despre un proces de transparentizare, însă organizațiile musulmane din Austria au protestat, spunând că le este pusă în pericol siguranța, potrivit site-ului Meinbezirk.  

Harta interactivă a fost realizată de Centrul de Documentare Islamul Politic în colaborare cu Universitatea din Viena și cuprinde mai mult de 600 de moschei și organizații ale musulmanilor de pe întreg teritoriul Austriei. Fiecare punct de pe hartă cuprinde o scurtă descriere a locului, cu adresă și date de contact.

"Cu această hartă a islamului, vrem să să ajutăm la trasarea unei linii de demarcație între islam ca religie și ideologia periculoasă a islamului politic. Informațiile de aici sunt pentru autorități, dar și pentru musulmani, pentru că majoritatea musulmanilor trăiesc în pace, în acord cu valorile noastre din Austria", a scris pe Facebook ministrul Integrării, Susanne Raab.

Potrivit Meinbezirk, Susanne Raab a făcut trimitere la recentele proteste în favoare președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a sublinia importanța demersului.

Scopul inițiativei este de a crea transparență, nu "suspiciune generalizată". 

"Nu este o luptă împotriva musulmanilor, ci o luptă împotriva islamului politic", a mai spus ea.

Organizațiile musulmanilor au protestat însă împotriva demersului. 

Tarafa Baghajati, liderul organizației Musulmanii din Austria, spune că acțiunea de a întocmi o astfel de listă ridică "suspiciuni generalizate". În plus, datele conținute nu mai sunt de actualitate, a mai precizat Baghajati.

Pentru Tinerii Musulmani din Austria, harta islamului reprezintă "încă un punct periculos".

"Sub pretextul transparenței și al dialogului, organizațiile islamice sunt expuse unui risc mare de securitate. Ministerul nu este interesat deloc de siguranța societății civile musulmane, care este pusă la stâlpul infamiei într-un mod medieval?", a spus Adis Serifovic, liderul organizației Tinerii Musulmani din Austria.

"Cui folosește o listă cu nume și adrese de moschei, însoțite de evaluări tendențioase? Care este scopul", a mai întrebat el. 

Prin contrast, Partidul Libertății din Austria (populist, naționalist, de dreapta) vede în această hartă "cât de puternic sunt răspândite în Austria islamul și curentele islamice, inclusiv ideologiile periculoase", a spus purtătorul de cuvânt Hannes Amesbauer.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Austria le oferă refugiaților sirieni câte 1.000 de euro pentru a se întoarce acasă

Liderul austriac de extremă dreaptă Herbert Kickl rămâne fără imunitate parlamentară și va fi anchetat

Partenerii noștri