Live

Video Momentul în care monumentul sovietic de la Riga se prăbușește. Letonii au demolat turnul pe care îl consideră simbolul ocupației ruse

Data publicării:
Momentul în care turnul de 79 de metri al monumentului sovietic se prăbușește. Foto: Profimedia

Imagini spectaculoase cu prăbușirea turnului de aproape 80 de metri al monumentului sovietic de la Riga au umplut rețelele sociale. Letonia a demolat monumentul care reprezintă victoria URSS asupra Germaniei în al Doilea Război Mondial, pe care însă letonii îl privesc ca pe un simbol al ocupației sovietice de aproape 50 de ani.

Letonia a demolat joi, în capitala Riga, un monument ce datează din epoca sovietică, dedicat victoriei URSS asupra Germaniei naziste în război. Demolarea s-a făcut în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică.

Partea cea mai delicată a operațiunii, dar și cea mai spectaculoasă, a fost demolarea turnului de 79 de metri înălțime. Pentru acest lucru, echipele de demolare au acționat cu picamerele la baza turnului, făcându-l să se prăbușească în micul heleșteu din fața monumentului.

Monumentul a fost construit în perioada 1979-1985 pentru a omagia victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste. În fiecare an, mii de ruşi din Letonia, care constituie circa 30% din populaţia acestei ţări, se adună aici de 9 mai, pentru a marca victoria din 1945.

Însă majoritatea letonilor percep această dată ca fiind începutul ocupaţiei sovietice de aproape 50 de ani, care s-a încheiat în 1991.

La fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, Letonia face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.

Aproape toate monumentele şi plăcile comemorative din epoca sovietică, cu excepţia celor situate în cimitire militare, au fost suprimate în 1991, însă monumentul de la Riga era protejat de un tratat din 1994 între Republica Letoniei şi Federaţia Rusă.

În luna mai acest an, Parlamentul leton a votat pentru amendarea acestui tratat, ceea ce a privat monumentul de protecţie juridică.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Zelenski a anunțat când va primi în Ucraina vizita emisarului pentru pace al lui Trump. „Vom discuta cu Keith Kellogg”

Partenerii noștri