Live

Ministrul ungar de Externe anunță „un pas înainte istoric”, după o vizită în România

Data actualizării: Data publicării:
melescanu_ peter s ungaria

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere istorică în privința importului de gaze naturale din România. Șeful diplomației ungare s-a aflat luni la București, unde s-a întâlnit cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.   

Potrivit corespondentului Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas, șeful diplomației a declarat agenției MTI că este „un pas înainte istoric”. „S-a încheiat un acord asupra exportului de gaz din România în Ungaria. Până în anul 2022, partea română și-a asumat să pună bazele tehnice pentru transportul de gaz din România în Ungaria”, a precizat Balazs Barabas.

Potrivit lui Szijjarto, este vorba de 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Este prima ocazie, în ultimele decenii, când Ungaria poate cumpăra cantități mari de gaz din alte surse decât din Rusia”, a spus Peter Szijjarto.

Partea română și-a asumat obligația de a construi până în 2020 compresoarele prin care se vor putea transporta 1,75 miliarde metri de gaz în Ungaria, urmând ca până în 2022 capacitatea să fie extinsă pentru transportul a 4,4 miliarde de metri cubi pe an din gazul extras de ExxonMobil și OMV din Marea Neagră.

Pe de altă parte, s-a stabilit și realizarea unei linii feroviare de mare viteză între Budapesta și Cluj. Este vorba despre un acord de principiu, fără a se avansa un termen-limită pentru finalizarea lucrării.

Ungaria a aprobat un fond de 1 miliard de forinți (cca. 3,2 milioane EUR) pentru studiul de fezabilitate pentru noua linie de cale ferată. Partea română ar dori ca linia să fie prelungită până la București, iar partea ungară nu are obiecții, a notat Szijjarto.

Peter Szijjarto a mai anunțat că două dintre cele zece puncte de trecere temporare construite la granița româno-ungară vor avea program permanent.

Cele două părți au căzut de acord că dreptul minorităților din Ucraina la învățământul în limba maternă nu poate fi îngrădit. Guvernul ucrainean trebuie să consulte minoritățile înainte de a aplica legea învățământului, a spus Szijjarto.

Ministrul de Externe ungar a făcut referire și la un alt subiect sensibil din relația bilaterală. „Guvernul ungar urmărește îndeaproape evoluțiile în cazul redeschiderii liceului catolic maghiar din Târgu Mureș și este încrezător că promisiunea făcută anterior de liderul politic al coaliției române, Liviu Dragnea, va fi respectat de guvernul român. Vom urmări îndeaproape evoluțiile în acest caz și menținem permanent legatura cu UDMR”, a precizat Szijjarto.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Polonia nu a invitat Ungaria la ceremonia de preluare a preşedinţiei UE. „Nu este un oaspete binevenit”

Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre

Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025

Partenerii noștri