Live

Miniştrii de externe din UE, unanimitate pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului, în criza migranților

Data publicării:
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei de la granițele UE.

Miniştrii de externe europeni au fost unanim în favoarea noilor sancţiuni, dar detaliile nu au fost încă stabilite. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Circa 4.000 de migranţi sunt blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a preşedintelui bielorus Aleksandr Lukaşenko.

O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afara Belavia, compania naţională bielorusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.

Polonia a raportat numai în noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranţii din Belarus au mai încercat anul acesta să intre şi în Letonia şi Lituania.

Ministerul de externe de la Minsk a respins ca „absurde” acuzaţiile că Belarusul a organizat criza migraţiei, informează agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Conform agenţiei de presă de stat bieloruse Belta, Lukaşenko a declarat că ţara sa încearcă să convingă migranţii să se repatrieze.

UE a intensificat de câteva luni sancţiunile împotriva Belarusului. Printre măsurile deja în vigoare se numără includerea preşedintelui Lukaşenko, a fiului acestuia şi a altor 165 de oficiali belaruşi pe o listă neagră, precum şi restricţii asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri