Merkel și Macron au convenit să promoveze proiecte europene de apărare comune, după poziții divergente ale celor două țări
Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să promveze proiectele comune de apărare într-un moment critic pentru ambițiile Europei de a-și asuma un rol global mai puternic, relaează Bloomberg.
Pe fondul semnalelor legate de o apropiere între Europa și SUA și a creșterii tensiunilor cu Rusia, cei doi lideri au subliniat vineri hotărârea țărilor lor de a dezvolta noi sisteme europene de armament.
Întâlnirea Merkel-Macon are loc într-un moment delicat pentru Europa, întrucât Franța și Germania încearcă să creeze un aparat de apărare care să poată răspunde amenințărilor moderne de securitate, independent de SUA, care s-au retras din cooperarea transatlantică în ultimii patru ani.
Liderii Uniunii Europene vor discuta despre modul de consolidare a „investițiilor în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională” în timpul viitorului summit, care va avea loc online în 25 și 26 februarie.
„Consolidarea politicii de securitate și apărare a UE va contribui la creșterea capacității sale de a acționa autonom și de a-și promova valorile și interesele strategice pe scena globală”, a declarat Consiliul European într-un memoriu trimis delegațiilor înainte de summit și consultat de Bloomberg.
Cei doi lideri s-au întâlnit în cadrul Consiliului de apărare și securitate germano-francez, fondat în 2017 pentru a avansa mai multe proiecte de apărare între cele țări. Dar cele mai importante două proiecte - avioane de vânătoare de nouă generație FCAS și proiectul tancurilor MGCS - au înregistrat progrese reduse, iar cele două țări au promovat agende diferite în ultimele săptămâni.
În timp ce ministrul francez al apărării, Florence Parly, spunea luna trecută că scopul proiectelor comune de apărare este de a intra în următoarea fază „cel târziu până la jumătatea anului 2021”, omologul său german a pus recent la îndoială premisa de bază a unui sistem european de apărare.
„Iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se încheie”, a scris Annegret Kramp-Karrenbauer într-un comentariu pentru Politico în noiembrie.
„Europenii nu vor putea înlocui rolul crucial al Americii ca furnizor de securitate”, a scris ea în articolul în care îl critica aspru pe Macron.
Cele două țări au avut opinii diferite și pe tema gazoductului Nord Stream 2. Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a exprimat din nou săptămâna aceasta opoziția țării sale față de proiect.
„Întotdeauna am spus că avem mari îndoieli cu privire la acest proiect în aceste condiții”, a declarat Beaune luni pentru radioul France Info.
Merkel a arătat însă clar că nu intenționează să abandoneze Nord Stream, în ciuda perspectivei unor noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei după condamnarea la închisoare a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News