Mărturiile zilierilor români din Germania, la ZDF: „I-am spus şefei mele: Sunt bolnav, nu mai pot, iar ea a spus: Nu te duci nicăieri!”
Cel puțin o mie de români sunt infectați cu noul coronavirus în Germania, cei mai mulți dintre ei la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia. Postul de televiziune ZDF a stat de vorba cu câțiva români care au lucrat în diverse domenii în Germania și care s-au întors în țară din cauza condițiilor precare de muncă și de trai pe care le aveau acolo. Aceștia au povestit umilințele și teama pe care au fost nevoiți să le îndure.
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Caz șocant în Gorj. Un copil ar fi fost vândut în Germania pentru 8.000 de lei
Alberto Gogu a zburat din Germania de la abatorul Tonnies înapoi în ţara lui de baştină într-un sat din sudul României. Călătoria lui a ţinut cinci zile, cu trenul, iar mai apoi cu autobuzul. Este extrem de fericit să fie din nou acasă.
Alberto Gogu, fost muncitor român în Germania: „Lucrez de 12 ani în Germania, însă ce am trăit în ultimele luni a fost cea mai grea experienţă a vieţii mele.”
Unul dintre colegii lui Alberto a rămas blocat, el locuieşte cu încă 10 oameni în această casă, unde toţi sunt infectaţi.
Claudiu-Ioan Similie, muncitor român în Germania: „Oamenii s-au îmbolnavit. Muncitorii care au fost testaţi pozitiv veneau la muncă. Atâta timp cât se simţeau bine, nu s-a interesat nimeni.”
Distanţarea necesară nu este posibilă în abatorul Tonnies, relatează muncitorii. Cinci dintre ei se luptă acum pentru viaţa lor la terapie internsivă.
Muncitorii români şi bulgari îl consideră pe prim-ministrul landului, Laschet, direct responsabil pentru infectare, sunt în continuare indignaţi. Deoarece în timp ce în Germania în aprilie erau aproape 30.000 de cazuri de coronavirus, în România erau doar 7.000 de cazuri.
Claudiu-Ioan Similie, muncitor român în Germania: „Noi cu siguranţă nu am adus virusul, coronavirusul era de dinainte în Germania.”
Alberto Gogu şi cu soţia sa se numără printre cei care au plecat în aprilie spre Germania, pentru a ajuta la recoltă. Au lăsat în urmă 8 copii.
Alberto Gogu, fost muncitor român în Germania: „Trebuie să le promitem câte ceva, pentru ca să nu mai plângă. Unul vrea o bicicletă, altul vrea dulciuri.”
După cererea de ajutor la recoltare din partea Guvernului Federal, Albert călătoreşte spre Germania, deşi ţara este considerată în acel moment ca fiind de risc. La aeroport se menţine distanţarea necesară, se ia temperatura, iar pe panouri apar numai zborurile spre Germania. Ne este trimisă această poză din avion, unde este mare înghesuială.
Ajuns la o fermă de sparanghel, este clar că nu există distanţare, nici în autobuzele care trebuie să-i ducă pe câmp, nici în containerele în care locuiesc. În loc de 2, stau 4 oameni într-un singur container, tot timpul ameninţaţi de coronavirus.
Alberto Gogu, fost muncitor român în Germania: „Am fost dat afară de la ferma de sparanghel, a fost o dezamăgire. Am dormit pe stradă şi am făcut foamea.”
Alberto povesteşte despre firma la care a lucrat ani de zile, Tonnies. Aici lucrurile sunt din ce în ce mai rău.
Alberto Gogu, fost muncitor român în Germania: „Mi-era cu adevărat că mă voi îmbolnăvi. Cu 50 de kilograme de carne în braţe nu ai cum să ţii cont de distanţarea necesară. O dată i-am spus şefei mele: Sunt bolnav, nu mai pot, iar ea a spus: Nu te duci nicăieri!”
Alberto s-a întors acum acasă, soţia sa este însă tot la Tonnies.
Alberto Gogu, fost muncitor român în Germania: „Soţia mea a vrut să rămână acolo. Avem nevoie de bani, trebuie să creştem copiii.”
Elisabeta Moldovan era şi ea în acelaşi avion cu Alberto Gogu. Şi ea trebuia să ajungă tot spre ferma de sparanghel.
Elisabeta Moldovan, muncitoare româncă în Germania: „Sigur că mi-e frică de coronavirus, dar virusul poate fi luat şi de aici.”
O întâlnim din nou, ea s-a întors în România. Acum are grijă de nepoţi şi are o singură prioritate, familia. Aceasta i-a fost întotdeauna motivaţia, tot pentru a susţine familia a plecat pentru prima dată în Germania acum mai mult de 10 ani.
Elisabeta Moldovan, muncitoare româncă în Germania: „Aveam datorii şi de aceea am vrut să plec în Germania la muncă. Am vrut să le ofer copiilor mei un viitor mai bun. Îmi cer scuze, acest subiect încă mă emoţionează.”
Şi ea a zburat spre Germania şi haosul provocat de coronavirus. Ferma de căpşuni la care trebuia să lucreze a dat faliment. Muncitorii protestează fiindcă nu sunt plătiţi. Avocaţii le spun: Terminaţi-vă treaba şi duceţi-vă acasă!
Elisabeta Moldovan, muncitoare româncă în Germania: „A fost total lipsit de respect, vrem doar să fim trataţi ca oamenii. Românii fac toată treaba în Europa, aşa că merităm să fim trataţi rezonabil.”
Chiar în propriul sat, sunt muncitorii sezonieri dispreţuiţi.
Elisabeta Moldovan, muncitoare româncă în Germania: „Oamenii trăiesc cu impresia că am avea mulţi bani, însă aceşti bani sunt câştigaţi cu lacrimi şi cu muncă foarte grea. Îmi este îngrozitor de dor de copiii şi nepoţii mei. Uneori le dau un telefon cu video pentru a-i vedea, însă este scump, trebuie să-mi împart datele mobile în aşa fel încât să-i pot vedea suficient într-o lună.”
De astfel de destine aude tot timpul Nicolae Ştefănuţă. Este membru al Parlamentului European şi se preocupă în permanenţă de problemele cu care se confruntă muncitorii sezonieri. Câţi dintre ei se întorc acum în ţară fără a putea fi testaţi, nu se ştie încă.
Nicolae Ştefănuţă, europarlamentar: „Cred că din păcate, de acum încolo, nu vor mai veni atât de mulţi, deoarece până la urmă sănătatea este cea mai importantă, iar dacă situaţii de genul acesta vor continua să existe, consecinţa va fi o lipsă semnificativă de mână de lucru. Am aflat de asemenea de la muncitorii români de acolo, că mulţi dintre ei vor acum să se întoarcă, chiar dacă pierd bani.”
Elisabeta vrea să se întoarcă în Germania la muncă, chiar dacă acest lucru presupune sacrificiu.
Elisabeta Moldovan, muncitoare româncă în Germania: „Copiii meu au acum o viaţă mai bună, sunt fericită că am reuşit să le-o ofer.”
Primul lucru pe care l-a făcut Alberto, odată cu întoarcerea sa în ţară, este să meargă la magazinul de bricolaj. Cu banii câştigaţi din Germania, îşi va renova acum casa. Dacă are coronavirus, nu se ştie. 12 ani a lucrat în Germania. Dar după haosul creat de coronavirus, i-a ajuns.
Alberto Gogu, fost muncitor român în Germania: „Nu vreau să mă mai întorc în Germania, nici când se termină situaţia actuală. În 54 de ani, cât am, nu am mai trăit aşa ceva.”
Acestea sunt experienţele Elisabetei şi ale lui Alberto, care au venit în timpul crizei de coronavirus pentru a ajuta cu recolta şi pentru a munci în abator.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News