Exclusiv Mărturiile voluntarilor români din cea mai încercată zonă de coronavirus: Pacienții au o instabilitate extrem de mare
Regiunea italiană Lombardia este cea mai afectată de coronavirus din această ţară. Medici și asistente din România fac voluntariat acolo şi încearcă să salveze vieţi. Cum s-a organizat sistemul de sănătate italian în faţa pandemiei, ne arată într-un reportaj exclusiv corespondentul Digi24 în Italia, Sergiu Balaban.
El a filmat în secțiile de terapie intensivă, acolo unde se dă lupta pentru viaţă. Spitalele au fost nevoite să se reorganizeze pentru a putea trata cât mai mulți pacienți, iar boala are atât de multe forme încât, în fiecare zi, medicii sunt luaţi prin surprindere şi apoi învaţă ceva nou.
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Scene incredibile în Italia. Un bărbat a încercat să fure mașina unei șoferițe care era blocată în trafic. Cum a reușit să scape femeia
Fostul lider al Clanului Sportivilor a fost prins în Italia. Cum a fost prins Robert Nica
Un avion a deversat în zbor carburantul, iar pe internet au apărut imediat teoriile conspirației
Un român a fost prins în Italia cu 121 de telefoane furate
Aer condiționat interzis în Portofino
Caz cutremurător în Italia. O fetiță de un an a murit după ce tatăl ei a uitat-o în mașină
Cum s-a văzut de pe mare erupția vulcanului Etna
Sergiu Balaban: Suntem la Spitalul ASST Lecco din provincia Lecco, regiunea Lombardia, nordul Italiei. Aici sunt 70 de paturi cu 70 de ventilatoare unde sunt puși numai pacienții în stare critică care au nevoie de îngrijire constantă, pentru că starea lor se poate agrava de mai multe ori pe zi.
Spitalul din Lecco are 4 secţii de terapie intensivă, distribuite pe 5 etaje. Este unul dintre spitalele mari ale Italiei care preia bolnavi și din alte regiuni. În Italia decesele curg. Sunt peste 23.000 de morți şi aproape 176.000 de italieni sunt infectați. Pentru că sistemul de sănătate este depăşit, 10 medici și asistenţi români au vrut să fie alături de colegii lor din spitalele din Italia. Au plecat cu gândul că vor salva vieţi şi au alungat orice fel de teamă.
Alin Suciu, medic român voluntar: „Colegii italieni au făcut eforturi supraomenești pentru a gestiona avalanșa mare de cazuri pe care au avut-o. Circuitele sunt funcționale și sunt adaptate nevoilor, există circuite pentru pacienți infectați și pentru non-infectați, la fel cum există circuite pentru personalul care vine la muncă, când vine merge pe anumite circuite, când pleacă, din cauza riscului de a fi purtător de viruși, coboară pe un alt circuit. S-au regrupat, au desființat anumite secții, au blocat anumite internări și acele etaje le-au transformat în secții de ATI și în sprijinul medical de ATI au venit și ceilalți.”
După ce au făcut toate aceste lucruri contra timp, a început lupta. În spitalele din Italia sunt peste 25.000 de pacienţi internaţi, infectați cu noul coronavirus. Boala este una atipică, ne spun medicii. Starea lor de sănătate se schimbă de la minut la minut. De la sfârșitul lunii februarie, Mario Tavola, directorul departamentului de Terapie Intensivă, nu a avut nici măcar o zi liberă.
Dr. Mario Tavola: „Am fost nevoiți să revoluționăm complet spitalul. Departamentele de chirurgie nu mai există, le-am dedicat pe toate medicinei și bolii COVID-19. Doar puține intervenții, pe cele mai urgente reușim să le facem și facem puține operații pentru pacienții neoplastici. În fiecare zi învățăm câte ceva. Am schimbat de mai multe ori protocolul în baza a ceea ce aflăm despre boală. Ne actualizăm și pregătim în fiecare zi pentru această boală. Este ca și cum am cunoaște în fiecare zi o boală nouă despre care nu se știa foarte mult și pentru care nu există, din păcate, multe tratamente.”
Alin Suciu, medic român voluntar: „Sunt extrem de instabili, se deteriorează de mai multe ori pe zi. Pacienții ăștia au o instabilitate extrem de mare, toate organele. Toate funcțiile vitale sunt afectate. Lupta pentru a-i ține în viață pe acești pacienți este ca și cum ai încerca să ții un ou în mână și orice mic gest, orice mică mișcare necontrolată, poate să facă ca acel ou să cadă. Altfel, starea lor se va înrăutăți brusc și va dura foarte mult timp să revii de unde ai plecat.”
De ce unii pacienți cu coronavirus sunt agitați după ce sunt detubați
Medicii au descoperit cât de importantă e stabilitatea emoţională a pacientului.
Alin Suciu, medic român voluntar în Italia: „Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte și ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercăm să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult de cum a auzit vocea familiei. După 3 zile de detubare l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte ultima scenă cu familia, care toată tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației.”
Psihologul spitalului: „Să reușim să reconectăm puțin familiile a fost provocarea tuturor. Să încercăm să îndepărtăm puțin teama. Ce nu se poate vedea provoacă mai multă panică, deci noi am încercat să aducem în secție persoane din familiile bolnavilor pentru a putea vedea și să mai dispară puțin, cât se poate, din acest coșmar.”
Alin Suciu, medic român voluntar în Italia: „Pe timpul șederii noastre aici, patru pacienți au fost detubați, s-au recuperat, respiră singuri și s-au externat pe alții secții non-critice. Doi dintre acei pacienți au fost detubați de personalul din România.”
În Italia s-au vindecat până acum peste 44.000 de oameni, 19.000 dintre ei sunt numai în Lombardia. Pentru a avea astfel de reuşite cadrele medicale respectă regulile şi circuitele cu sfinţenie. Spitalele sunt transformate ca pentru război.
Medic italian: „Am trecut de la medicina elegantă, rafinată, occidentală, la a face aproape o medicină de război”
Dr. Mario Tavola, directorul Departamentului de Terapie Intensivă: „Am trecut de la medicina elegantă, rafinată, occidentală, la a face aproape o medicină de război, fără a ști măcar cine este inamicul.”
Alin Suciu, medic român voluntar în Italia: „Personalul care activează în interior vine până la limita de siguranță, care e marcată cu bandă roșie, solicită materiale sau dispozitive, dă sângele pentru a fi trimis la laborator și se face comunicarea verbală. Faci o indicație terapeutică. În momentul în care a validat indicația, apare un semnal vizual și sonor pe monitorul de acolo. Acolo o colegă din România... care ne salută, o salutăm și noi... colegă din Oradea, asistentă pe ATI.”
Medicii şi asistenţi români au vrut să dea o mână ajutor ţării care gazduieşte cea mai mare comunitate de români, peste un milion, oficial. Neoficial, mult mai mulţi.
Clara Ripamonti, șefă secție ATI: „Experiența ne-a învățat că solidaritatea și colaborarea sunt forța care ne-a ajutat să mergem înainte și ne ajută și acum, chiar să mărim intensitatea activității și să creștem volumul de muncă. Solitaritatea și colaborarea unui grup sunt forța în acest moment.”
Joe Stroescu, coordonator IGSU: „Românii cu italienii lucrează acum ca o adevărată echipă.”
Sergiu Balaban: Dincolo de orice emoție, orice imagine, orice informație pe care v-o poate transmite un reporter prin intermediul acestor reportaje, se află această realitate. Sunt spitale în care nu mai are nimeni loc, unde ATI-urile sunt pline, iar cei care se află în aceste secții au nevoie de aparate pentru a rămâne în viață. Fiecare pacient care iese de acolo sănătos este o mare victorie pentri sistemul de sănătate italian. Medicii și asistenții au doar două cuvinte pentru noi: Stați acasă! Doar așa, colaborând cu populația, pot învinge acest virus.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News