Live

Magazinele din Spania au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de măsline: "Este o măsură nebună, extremă, dar a funcționat"

Data actualizării: Data publicării:
Angajații din magazine demisionează de frica hoților. FOTO: Twitter

În Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, supermarketurile au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de gătit. Prețul uleiului de măsline a crescut cu 150% în ultimii 2 ani, din cauza unei secete extreme, care a afectat recolta de măsline din sudul Peninsulei Iberice. Dacă în supermarket o sticlă de un litu ajunge să coste 14.5 euro, hoții fură uleiul din magazine pentru a-l vinde ulterior, relatează Reuters.

O sticlă de un litru de ulei de măsline extravirgin se vinde în unele supermarketuri cu 14,5 euro (15,77 dolari), determinând retailerii să includă uleiul de măsline în categoria produselor la care se instalează etichete de securitate, alături de băuturi, cosmetice şi electrocasnice.

"Asistăm la o creștere semnificativă a furturilor din magazine", a declarat Ruben Navarro, directorul executiv al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia. "Uleiul de măsline a devenit un produs pe care aceștia îl pot fura", a spus acesta.

Prețul uleiului de măsline, care acum este în mod oficial de 8 euro pe litru, a crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece o secetă extremă a afectat recoltele din sudul țării, lucru care a determinat grupurile organizate de hoți să fure uleiul pentru a-l revinde, a mai declarat Navarro.

Cresc cererile pentru sisteme antifurt

Începând din septembrie, Tu Super a legat cu lanțuri sticle mari de 5 litri de ulei de măsline și le-a fixat cu lacăte pe rafturi pentru a preveni furtul.

"Este o măsură nebună, extremă, dar a funcționat", a mai precizat Navarro.

Tu Super nu este singurul magazin care înăsprește securitatea.

În unele supermarketuri Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt prevăzute cu sisteme antifurt electronice care trebuie să fie îndepărtate de către personal.

Poliția spaniolă a descoperit, de asemenea, furturi de ulei de măsline din fabrici, iar în octombrie a arestat două persoane în cadrul unei anchete privind furtul a 56 de tone de ulei de măsline extravirgin.

Angajații din magazine demisionează de frica hoților

STC, o companie spaniolă care oferă retailerilor soluţii contra hoţilor, a înregistrat o creştere de 12 ori a comenzilor de la supermarketuri în această vară pentru dispozitive de protecţie a sticlelor de ulei de măsline.

În mod obişnuit familiile din Spania cumpără en-gros ulei de măsline pentru gătit. Fiind printre cei mai mari consumatori globali de ulei de măsline, spaniolii şi-au redus deja consumul: în perioada septembrie 2022-septembrie 2023, vânzările de ulei de măsline extravirgin au scăzut cu 17%, conform datelor NielsenIQ.

Organizaţia spaniolă de afaceri CEOE susţine că anul trecut furturile repetate de la retaileri au crescut cu 30% iar anul acesta cu încă 12%.

În Spania, furturile de articole în valoare de mai puțin de 400 de euro nu sunt pedepsite decât dacă este vorba de o infracțiune comisă în mod repetat.

Hoţii profită de numărul mic de angajaţi din magazine, susţine Navarro, care atrage atenţia asupra presiunilor hoţilor asupra angajaţilor, care exacerbează deficitul de forţă de muncă.

"Propriii noștri angajați trăiesc cu frică după jafuri... unii dintre ei ajung chiar să își dea demisia", a explicat el.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

Hackerii au reușit să fure o sumă uriașă în criptomonede în 2024. La cât au ajuns fondurile sustrase

Partenerii noștri